A gyilkos bőrszárító és öregítő összetevő: az alkohol
A szépségápolási termékek esetében az alkoholt előszeretettel használják a kozmetikai gyártók, hiszen olcsó összetevő és számos más kozmetikai hozzávalóval is remekül megfér és még a formulázása is könnyű. Az alkohol szó egy gyűjtőnév, egy összetevőcsoport neve, éppen ezért két csoportot lehet megkülönböztetni általa. Vannak a rossz alkoholok, ilyen például az etanol, ami bőrirritációt, bőrszárasságot és gyorsabban öregedő bőrt is eredményez.
A denaturált alkoholokat tartalmazó krémeket és tonereket éppen ezért, érdemes minden esetben kihagyni a választott kozmetikumok összetevőjének a sorából. A kozmetikai ipar elsődlegesen a zsíros bőr kezelésébe vonta be az alkoholt, de ma már melléktermékként akár, egy szenzitív névvel ellátott krémben is megtalálható. Az alkoholok másik csoportja a zsír- és viaszalkoholok, amik pontosan az ellenkezőjét teszik a denaturált alkoholokkal, ugyanis hidratáló és bőrnyugtató hatásuk van.
A cégek többsége szívesen alkalmaz parfüm néven számos illatanyagként funkcionáló összetevőt. Ezeknél az a veszély lép fel, hogy mivel az illatok keverékének a pontos összetételét nem kell a márkáknak leközölnie, így bőrirritáció esetén nagyon nehéz kideríteni, hogy melyik illatanyagmolekula az, ami valóban bőrérzékenységet okoz.
A parfümök szintén hasonló okból kifolyólag, mint az alkoholok, az INCI, vagyis az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients listáján kapnak helyett és minél előbb vannak a listában, annál nagyobb arányban is tartalmazzák a krémek mennyiség szerint. A parfümöt, mint kozmetikai összetevőt még abban az esetben is kerülni kellene, ha nem érzékeny bőrrel rendelkezünk, hiszen hosszútávon, akár évtizedekkel később is belobbanhat általa a bőr.
Az illóolajok természetes kozmetikai összetevőként vannak a köztudatban, de ezek között is számos olyan alkotóelem van, amik a bőr túlérzékenységét okozhatják. A linalool például a levendulaolaj egyik alkotóeleme. Ez az összetevő, ha a levegővel érintkezik, akkor autooxidáción esik át, aminek következtében megnövekedik az általa nyújtott irritáló hatás is. A hasonló mechanizmussal működő citronellol is káros a bőrnek hosszútávon, a bőrérzékenység fokozása mellett, a fényérzékenységgel is összefüggésbe hozható.