Három érv a kávé mellett:
1. Csökkenti a cukorbetegségre való hajlamot
Kutatások igazolják, hogy ha napi szinten legalább 4 csésze kávét elfogyasztunk, akkor azzal akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, de legalábbis az inzulinrezisztencia mértékét. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap igyuk literszámra a kávét, mert az más helyen üt majd vissza!
A kávéról bizonyították, hogy antioxidánsokat tartalmaz, méghozzá rengeteget. Az antioxidánsok pedig arra jók, hogy képesek legyenek megvédeni egészséges sejtjeinket a káros, rákkeltő szabadgyököktől, ergo a kávé rákellenes, gyulladásgátló hatással is rendelkezik.
3. Képes javítani a memóriát
Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy akik reggelente kávét fogyasztanak, azok rendszerint sokkal jobb teljesítményt produkálnak a különféle memóriaigényes feladatok tekintetében, de időseknél a kávé a kognitív funkciókat is javítja.
1. Csontritkulást okoz
Pontosabban növeli annak a kockázatát, hiszen a koffein hozzájárul a szervezetünkből a kalcium nagyobb mértékben történő kiürüléséhez, és ha csökken a vér kalciumszintje, az bizony csontritkulást okoz. Bár a kutatások szerint ez a hatás nem túl jelentős, azért komolyabb koffeinbevitel mellett érdemes odafigyelni rá.
2. Megnöveli a vérnyomást
A kávéról köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miközben minden elfogyasztott csésze kávé után nagyjából egy teljes órán át megnöveli a vérnyomásunkat, amire érdemes lehet odafigyelni.
3. Öregíti a bőrt
A dohányzás mellett a rendszeres kávézás sem tesz túl jót a bőrünknek, hiszen a vízhajtó hatás miatt kiszárítja, ráncosabbá teszi a bőrt. Ezért érdemes megfogadni azt, hogy ha megiszunk egy csésze kávét, akkor ahhoz legalább két deciliter tiszta vizet is fogyasszunk el.