14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

3 klasszikus romantikus regény Valentin-napra, amiket érdemes újra olvasni

2023. február 12.
89.1521
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A legszebb szerelmes regények nem lesznek idejétmúltak, akkor sem, ha tíz vagy száz évvel ezelőtt jelentek meg. A szerelem az egyik örök téma, ha könyvekről van szó, hiszen sokan szeretnek a romantikáról és a 'boldogan éltek, míg meg nem haltak'-ról olvasni. Most mutatunk három nagy klasszikust, amelyeket érdemes Valentin-napra bekészíteni, ne maradj egyedül február 14-én!


Csúnyácska lány, gazdag férfi szerelme

Kamaszként az első regény legyen ez, Charlotte Bronte: Jane Eyre című könyvét minden lány kezébe adnánk! A bátor és tiszta, önmagához és szerelméhez mindig hű Jane vezeti el a XIX. század Angliájának világába az olvasót. Egy okos és érzékeny kislány árvaházba kerül, és tiszta lelkének, igyekvő jellemének köszönheti, hogy a rideg körülmények ellenére nem roppan meg, a rajzolás utáni vágya, a mások iránti szeretete pedig - mivel más lehetősége nemigen van, a tanítói pálya felé sodorják. Nem iskolában, hanem nevelőnőként, gazdag családhoz kerülve kezd el dolgozni Thornfield Hall-ba. Reménytelenül szerelmes a munkaadójába. Vagy mégsem?

Őrült minden asszony, aki titkolt szerelmet táplál keblében, mert az ilyen titkolt, viszonzatlan szerelem fölemészti az életet. Ha pedig viszonzásra talál, akkor lidércnyomásszerűen olyan mocsaras vadonba csalogat, amelyből nincs többé menekvés.

Jane története olyan klasszikus, mely nem egyszerűen szerelmes regény, hanem kicsit krimi, fejlődéstörténet is, tényleg kötelező olvasmány.

3 klasszikus romantikus regény Valentin-napra, amiket érdemes újra olvasni - 2. kép

Többezer kilométerre lévő szerelem

Rövid regény, egy-két óra. Ha magányos lennél a szerelem napján, vedd elő ezt! A szerelem olyasmi, ami váratlanul bukkan fel, annak is, aki nagyon várta, és annak is, aki azt hiszi, megtalálta. Véletlen, de ez a regény is a XIX. században játszódik. A történet főhőse a katonai karrier helyett a kereskedelmi utazó kalandos életét választó Hervé Joncour eleinte Észak-Afrikába, később pedig Japánba utazik, hogy a selyemgyártásra szakosodott városkája megélhetését biztosító selyemhernyópetéket szerezzen. Már ez is különleges, hogyan készült régen a selyem. A messzi, egzotikus országban, ami ekkoriban nagyon zárt világ, megismerkedik valakivel. A szerelemnek ezer arca van, a boldogság pedig nem pont az, amit addig hitt.

- Mi ez? - Madárház. - Madárház? - Igen. - És mire jó? [...] - Telerakod madarakkal, amennyivel csak bírod, aztán egy szép napon, amikor valami boldogság ér, kinyitod, és nézed, amint elrepülnek.

A fiatal férfit otthon felesége várja, megérezve, hogy férje megváltozott. Ha csak egy szerelmi háromszögről lenne szó, nem ezt a könyvet ajánlanánk. A fordulatot azonban találjátok meg ti a könyvben, a feleség szerelme teszi igazán széppé Alessandro Baricco: Selyem című regényét.

3 klasszikus romantikus regény Valentin-napra, amiket érdemes újra olvasni - 3. kép

Noah és Allie szerelme

Klasszikusnak számít ma már Nicolas Sparks: Szerelmünk lapjai című regénye? Még eltelik néhány év, és talán igen. Bár sokan a regényből készült filmet jobban ismerik, mint a könyvet, mi azt ajánljuk, érdemes a könyvet is elolvasni. Néhány mondat is átadja, milyen lehet az igaz szerelem.

Tudom, hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég...

1946-ban, Észak-Karolinában kezdődik a történet, amikor Noah Calhoun visszatér a második világháborúból. A harmincegy éves férfi, miközben megpróbálja birtokát felvirágoztatni, folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba.

Ez a szerelmes regény a fiatal, kamasz szerelemtől egész az idős korig elkíséri a főszereplőket, és megmutatja, hogyan lehet leélni egy életet úgy, hogy megtaláltuk a lelki társunkat, a szenvedélyben lévő partnerünket, azt, akivel családot akarunk alapítani. Nem rózsaszín ködben, hiszen a három regényben az is közös, hogy a legjobb párkapcsolatban is akad nehézség, tűzvész, halál, vagyoni különbség - de megoldás is, ha nagyon akarjuk!
5 hozzászólás

zsebibaba

1 éve, 2 hónapja és 12 napja

Szerelmünk lapjait imádom, bár olvasni még nem olvastam.

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Romantikus regényeket annyira nem szeretem, lány létemre tudom fura. mosolygó smiley

válasz erre

moni1294

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Szuper ajánló, köszönjük szépen! mosolygó smiley

válasz erre

EszterSzabadkai

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Nem kedvelem annyira a romantikus könyveket, inkább krimi.

válasz erre

csillucs

1 éve, 2 hónapja és 17 napja

Az én egyik nagy klasszikus kedvencem a Jane Austin: büszkeség és balítélet. Imádom mosolygó smiley A szerelmünk lapjai is nagyon jó láttam a filmet és a könyvet is olvastam. Ajánlom. mosolygó smiley

válasz erre