9 °C
borús égbolt
2024. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

200 éves a Himnusz! Nézd meg te is a kéziratot a magyar kultúra napján

2023. január 21.
101.6721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én. Hogy miért pont ekkor? A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban, azaz épp 200 éve ezen a napon tisztázta le a Himnuszt Szatmárcsekén! Több múzeum ezen a napon ingyenes nyitva tartással és különleges programokkal várja az érdeklődőket, idén akár három naposra kibővítve, nem csak vasárnap.


Együtt a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal

A magyar kultúra napja alkalmából háromnapos eseménysorozattal várják a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten. A rendezvény ideje alatt együtt látható a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal a náluk őrzött eredeti kéziratok. Az érdeklődők Esszencia című tárlatvezetéseken, raktársétákon, kézműves-foglalkozásokon és digitalizáló központuk bemutatásán is részt vehetnek. A részletes programokért érdemes ellátogatni a könyvtár honlapjára vagy közösségi oldalaira.

Hol? Budapest, Országos Széchényi Könyvtár
Mikor? 2023. január 21. és 23. között

200 éves a Himnusz! Nézd meg te is a kéziratot a magyar kultúra napján - 2. kép

Újabb 200-as!

Idén több jubileumi ünnepség lesz, 200 éve született Petőfi Sándor! A megújult, felújított - egykori Károlyi palotában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Költő lenni vagy nem lenni című Petőfi-kiállítás is ingyen látogatható január 22-én. A legjobban nekünk Szendrei Júlia jegygyűrűje tetszett, amelynek belső oldalán még véset is van: "J. S. 1847" (Júlia&Sándor, 1847), a mesterjegy alapján azt is megállapították, melyik ötvösműhelyben készítették, de megnézhető Vörösmarty Mihály sakk készlete, egy eredeti márványasztal a Pilvax kávéházból, vagy Petőfi Sándor pipái is.

Azt ugyan ki gondolta volna, hogy a költő szeretett biliárdozni? A kiállítás koncepciója szokatlan, és inkább borús, mint vidám. A sötét falak és sokszor az apokaliptikus hangulat lengi be - nem csak azért, mert egy terem ennek lett szentelve, és mert lehetséges, hogy Petőfi bizonyos műveire valóban jellemző ez a látásmód. Bár egy órát ígérnek, hogy annyi alatt bejárható, ha valaki kíváncsi és kihúzza a vitrineket, kihajtja a táblákat, elolvassa az információkat, és a végén nem rest játszani, akár két órát is eltölthet a különböző szobákban. Mi az utolsóban szinte mindent kipróbáltunk az interaktív helyiségben: jártunk a Pilvax kávéházban, a Landerer nyomdában, és a végén a szabadságot választottuk: leromboltuk a falakat.

Hol? Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum
Mikor? 2023. január 22-én (ingyenes)

200 éves a Himnusz! Nézd meg te is a kéziratot a magyar kultúra napján - 3. kép

Vegyél részt egy flashmobon! Simogass hangszereket!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lehet csatlakozni a Himnusz közös énekléséhez Szentendrén, amely január 22-én déli 12 órakor kezdődik a város Fő terén. A flashmob zenei aláfestését a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) zenekara szolgáltatja. Hangszersimogató interaktív családi koncert lesz a szentendrei könyvtárban. A foglalkozások célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása a kicsiknek. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

Hol? Szentendrén
Mikor? 2023. január 22-én.

Hogyan lehet belépni a virtuális univerzumba?

Igazi modern kiállításra és különleges programmal várják az érdeklődőket Debrecenben. Az Y, vagy millenniumi generáció képviselői, akik erőteljesen kötődnek mind az anyagi, mind a virtuális univerzumhoz, szó szerint belenőttek az internet és a közösségi média világába, amely jelentős változásokat idézett elő világérzékelésükben, szemléletükben. A nemzetközi tárlat a MODEM-ben tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport alkotásain keresztül nyújt betekintést az internetes esztétika sokszínű, személyes felfedezésébe, új képeket és formákat hozva létre, amelyek kilépnek az anyagok merevségéből, további teret adva a valós és a virtuális közvetítésének.

Hol? Debrecen, MODEM
Mikor? 2023. január 22. 15:00 Angol nyelvű tárlatvezetés Török Krisztiánnal,?17:00 Tárlatvezetés Szegedi Katával, a Kata Szegedi márka alapítójával, a terveződuó egyik tagjával

200 éves a Himnusz! Nézd meg te is a kéziratot a magyar kultúra napján - 4. kép

Muzsikával is lehet ünnepelni

Pécsett népzenei koncerttel készülnek, ráadásul az idén 50. születésnapját ünneplő Muzsikás együttes fog zenélni. Az est két vendégművésze Kacsó Hanga Borbála népdalénekes és Balogh Kálmán cimbalomművész lesz.

Hol? Pécs, Kodály Központ
Mikor? 2023. január 22, 19 óra
4 hozzászólás

moni1294

1 éve, 4 hónapja és 6 napja

Nagyszerű ajánló, köszönjük!

válasz erre

Enci

1 éve, 4 hónapja és 6 napja

De jó kis programok, mondjuk van amiről már lemaradtam, de látom vannak olyan kiállítások, amik még elérhetőek.

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Szuper lett ez az ajánló, köszi szépen! mosolygó smiley Széchenyi könyvtárba el fogok menni!

válasz erre

Linda

1 éve, 4 hónapja és 8 napja

De jó kis kulturális programok. mosolygó smiley Nagyon tetszik.

válasz erre