13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Neked se legyen ciki? Így adj szexuális felvilágosítást a gyereknek!

2014. február 02.
2.8781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szexuális felvilágosítás jelentős részét ugyan ma már igyekeznek átvenni az iskolai intézmények, azonban így is sor kerülhet néhány olyan beszélgetésre a szülő és a gyerek között, ami ezzel a témával foglalkozik. Ha azt akarod, hogy neked se legyen ciki, és gyermeked hasznára is váljon a beszélgetés, érdemes betartani néhány alapszabályt.

/>
Neked se legyen ciki? Így adj szexuális felvilágosítást a gyereknek! - 2. kép

Az egyik legfontosabb, hogy ne tereljük és ne halogassuk a témát, inkább készüljünk fel rá minél előbb, hogy egyszer majd eljön a pillanat, amikor nem tudunk már kitérni a válaszadás elől. A szexuális felvilágosítás sokak szerint csak tinédzser korban történik, holott már egészen kicsi korban elkezdődik, a nemi szervekkel való ismerkedéssel. Ha előbb nem is, akkor biztosan felteszi majd a kérdést a lurkó, amikor először látja meg ellenkező nemű társát meztelenül, hiszen számára korábban az volt természetes, amit addig ismert. Fontos, hogy ilyenkor nyugodtan nevezzük nevén a dolgokat, tegyük tisztába a klasszikus mondást, miszerint "a fiúknak fütyijük van, a lányoknak pedig puncijuk". Ennél többet egészen apró korban talán még nem is kell tudniuk a kicsiknek.

Később aztán jöhetnek a komolyabb kérdések, így óvodás vagy kisiskolás korukban előkerülnek a kényesebb témák, de a lényeg, hogy ne essünk kétségbe, inkább válaszoljunk mindig határozottan. Ha például arra kíváncsiak a gyerekek, hogy honnan jön a kisbaba, azt kell mondani nekik, hogy az anyuka pocakjából. A gólyás mesét és a méhecskéket felejtsük el, de azt már nyugodtan elmondhatjuk számukra, hogy az a kis lurkó hol is bújik ki az anyukából. A "hogyan került oda" kérdés megválaszolására természetesen érdemes legalább kisiskolás korig várni, ám akkor sem szabad a méhecskékkel jönni. Fontos, hogy már itt tisztába tegyük számukra a problematikát, így egy felnőttes, de konkrét válasszal szolgálni nekik, ami nagyjából így hangozhat: apa és anya nagyon szeretik egymást, és amikor apa fütyije, valamint anya puncija összeér, akkor abból kisbaba lesz.

Neked se legyen ciki? Így adj szexuális felvilágosítást a gyereknek! - 3. kép

Felesleges a kisiskolás korú gyermeket dajkamesékkel áltatnunk, azzal ugyanis általában többet ártunk neki, mint használunk. Ha eltereljük a kérdést, ha nem adunk kielégítő választ, máshonnan fogja majd megtudni, ami korántsem biztos, hogy annyira elfogadható lesz, mint a fenti magyarázat. Kutatások is bebizonyították már, hogy azok a gyerekek, akik nem tabuként találkoznak a szexualitással, sokkal később kezdenek el szexuális életet élni - ami a mai trendekkel ellentétben az egészséges és normális -, hiszen kevésbé kíváncsiak, mint társaik, akik valóban pusztán kíváncsiságból vágnak bele egy idő előtti légyottba.

Felesleges mindemellett várni és megfelelő alkalmat keresni a szexualitás témájának kibeszéléséhez, a kínálkozó alkalmakat viszont mindig ragadjuk meg, legyen az egy film, vagy például egy új jövevény érkezése a családba, vagy egy orvosi vizsgálat. Természetesen ügyelni kell arra, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára. Tudni kell például, hogy hol a határ, hogy mikor kell elmondani neki a válaszokat. Ha még úgy érezzük, túl korai, ne szolgáljunk, csak minimális részletekkel, és később is tartózkodjunk attól, hogy mindent elmondjunk neki, csak a legfontosabbakat, és azt is csak akkor, ha igényli. A szexuális felvilágosítással kapcsolatban a legjobb stratégia tehát a spontaneitás, így csak akkor és csak annyit mondani, amikor éppen, és amennyi szükséges, méghozzá dajkamesék nélkül.
6 hozzászólás

vyck66

10 éve, 8 hónapja és 27 napja

Nekem egyiknél sem volt ciki,pedig fiúk.Persze nem a méhecskénél meg a bibénél kell kezdeni

válasz erre

hemberender

11 éve, 10 napja

Még nem tartok ott, hogy a gyerekemnek beszéljek erről, de én is kb ilyen lazán kezelném.

válasz erre

Mirjam

11 éve, 11 napja

röhögő smileyröhögő smiley ez nagyon jó. Érdekes, erre én még nem is gondoltam, hogy sok embernek kínos erről beszélnie.

válasz erre

Gizus

11 éve, 11 napja

Ez tényleg jó kis cikk, elég kínos tud lenni egy ilyen beszélgetés, és sok szülő pont ezért kihagyja.

válasz erre

bonita

11 éve, 11 napja

Ezek jó tanácsok röhögő smiley

válasz erre

monyó

11 éve, 11 napja

Hasznos tanácsok!

válasz erre