12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Mit tegyél, ha megcsalt a párod?

2016. szeptember 03.
5.9521
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A megcsalás egy nagyon kényes téma a párok között, pláne abban az esetben, ha már nem csak egy szimpla élettársi viszonyról, hanem házastársi kötelékről van szó gyerekek, közös ház, vagyon és egyebek társaságában. Ne bonyolítsuk azonban túl a kérdéskört, az alábbiakban inkább azt járjuk körül, hogy érzelmileg és viselkedésügyileg mit is tegyünk abban az esetben, ha párunk megcsalt minket.



Mit tegyél, ha megcsalt a párod? - 2. kép

Mielőtt azonban kifejtenénk ezt a kérdést, érdemes körüljárni a hűség fogalmát. Merthogy mi is az a hűség? Egy olyan kimondott, vagy bizonyos esetekben ki nem mondott ígéret, amihez mindkét fél köti magát, amivel kapcsolatban mindketten elhatározzák, hogy amíg egy párt alkotnak, addig kizárólagosságot élveznek a másik kapcsán az intimitás tekintetében. Hogy mi az a hűtlenség, avagy a megcsalás? Ezt minden esetben párja válogatja. Van, akinek már az érzelmi hűtlenség is megcsalás, míg másnak a flört, a csók, vagy a szexuális együttlét sem az.

Nem a fogalom lényege a fontos, hanem az, hogy miként reagálunk rá, hiszen nagyon fontos, hogy a helyén kezeljük a történteket, mert nem ritka, hogy gyakran olyan elképesztő helyzetek alakulnak ki ilyenkor, mint a filmeken. Sok esetben az egyik fél elnyomásra kerül, máskor egy bocsánatkérés elegendő, gyakran érzelmi zsarolás, terror és fizikai erőszak követi a történteket, míg bizonyos esetekben a kölcsönös megcsalás jelenti a megoldást. Legalábbis sokak szerint, de a valóságban vajon mit érünk el mindezzel? Összességében semmit!

Mit tegyél, ha megcsalt a párod? - 3. kép

Hogy akkor mégis mi a legfontosabb dolog, ha megcsalt a párunk? Először ilyen esetekben bizonyára kiborulunk, ami teljesen normális. Ekkor ne próbáljunk még megoldásokat keresni, de amint egy kis erőt gyűjtöttünk, üljünk le és kommunikáljunk, már amennyiben közösen szeretnénk megmenteni a kapcsolatot. Ez nem lesz egyszerű, nem kizárt, hogy az első pár alkalom csak néma hallgatás, pár nehezen kimondott szó és sok sírás lesz. Ez természetes, hiszen túl kell lendülnünk a sérelmeken, de mindennek az alapja az, hogy kommunikáljunk egymással. Ha elzárkózunk, ha kényszerképzeteket szülünk, ha csak magunkban tápláljuk a dühöt és elfojtunk mindent, annak nem lesz jó vége.

Ha megtörtént a baj, mindenképpen kommunikáljunk, beszéljünk egymással, de ezt a lehetőséget ne arra használjuk fel, hogy vádaskodjunk, hogy ócsároljuk a másikat. A megcsalás ugyanis rendszerint ok és okozati viszonyon alapul, ezáltal nagy a valószínűsége annak, hogy mi is hibásak voltunk abban, hogy erre sor kerülhetett. Üljünk le, próbáljuk meg felderíteni a problémákat együtt. Nem lesz könnyű, hetek, hónapok és évek is eltelhetnek vegetatív állapotban úgy, hogy a kapcsolat a helyére billen. Sokaknak szüksége van van arra, hogy együtt, kettesben töltsenek napokat, hogy felidézzék kapcsolatuk kezdetét, másokat a már megszületett gyerekek hoznak össze újra, a receptet nektek kell felderítenetek, de a megoldás kulcsa minden esetben a kommunikáció, és az ego háttérbe szorítása. Aztán jön majd minden magától!
2 hozzászólás

mokus84

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ha egyszer megcsalt, nem biztos, hogy nem fogja megtenni a jövőben de persze vannak kivételes esetek. Néha ez teszi rendbe a házasságot.

válasz erre

Mirjam

8 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nem könnyű egy ilyet megbeszélni normálisan. Csak ha már lenyugodtak a kedélyek.

válasz erre