2018. szeptember 22., szombat • Móric

Mi az a szexterápia és mire való?

Brauny , 2017. július 29.
Kevés szégyenlősebb nép él ezen a Földön a magyaroknál, ennek megfelelően a szex bár gyakori téma, a szexuális problémák - többek között a mentális gondokkal együtt - rendszerint a szőnyeg alá vannak söpörve még a párkapcsolatokban is. Éppen ezért nemcsak a szexterápia, hanem már önmagában a párkapcsolati terápia is tabunak számít az itthoni társadalomban, emiatt pedig sokan nem is tudják, hogy ez a két dolog egyáltalán mit is jelent!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A szexterápia lényegében nem más, mint egyfajta pszichoterápia, amelynek során minden olyan téma szóba kerülhet, ami a szexualitással, a nemiséggel és az intimitással kapcsolatos, lévén ha valaki ellátogat egy ilyen kezelésre, annak bizonyára ezzel kapcsolatos gondja van, ami nem mindig testi, hanem nagyon sokszor lelki és pszichológiai eredetű. A szexterápia rendszerint valamilyen kóros folyamat kezelésében nyújt segítséget, amely problémát okozhat az illető mindennapjaiban, leginkább értelemszerűen szexuális életében.

Mi az a szexterápia és mire való? - 2. kép

A szexterápiát rendszerint képzett szexológusok vezetik, akiknek az a feladatuk, hogy ajtókat nyissanak a páciensek számára. A pszichológusokhoz hasonlóan bár adnak rengeteg hasznos és gyakorlati tanácsot is, a legtöbb kaput csak megnyitják előttünk, szaktudásukkal hozzásegítenek minket ahhoz, hogy kialakuljon bennünk egy egészséges önkép, és szexuális problémánk ne csak kimondásra kerüljön, hanem feltárásra mindaz, ami mögötte el. Ez ugyanis sok esetben nem testi probléma, nem elváltozás eredménye, hanem például egy gyermekkori trauma, egy felnőttkori sérelem magunk előtt görgetése. Éppen emiatt fontos figyelembe venni, hogyha felkeresünk egy szexológust, abban az esetben a megoldás szinte soha nem azonnal várható, hanem gyakran csak több kezeléssel, nem ritkán hetekkel, hónapokkal később.

A szexterápia kapcsán sokan attól félnek, hogy a nemiség kimondása mellett meztelenkedniük kell, esetleg nyilvánosan szeretkezni valaki előtt, ami a legnagyobb tévhit. A szexterápia során csak beszélgetés zajlik, egy komplett beszélgetéssorozat a beteg és az orvos között, amelynek során a szakember megpróbál az addigi tapasztalatát felhasználva valamilyen tanácsot adni a páciensnek, aki elbeszélései során felépíti a kórképet, és rávilágít azokra a problémákra, amelyek kiválhatták szexuális problémáját.

Mi az a szexterápia és mire való? - 3. kép

A szexterápia célja, hogy a beteg visszanyerje egészséges szexuális életét, amihez az önbizalom mellett a megfelelő önértékelésre és a működőképes kommunikációra kell helyezni a hangsúlyt. Ezek azonban csak az alapok, amelyek mellett rengeteg tőről fakadhat a szexuális probléma, gyakran évekkel korábbi lelki sérülés, máskor a beteljesületlen vágyak, de sokszor csak a partner elhízása okozza a gondot, hogy a legegyszerűbb és legáltalánosabb problémát emeljük ki konkrét példaként. Egyet azonban jegyezzünk meg: ha gond van, keressünk fel szakembert. A saját érdekünkben!
 
3 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #3 • 1 éve, 2 hónapja és 26 napja

Elég komplex dolog az ilyen probléma és ehhez tényleg szakértők kellenek. De itthon nem éppen ilyenre költenek az emberek...

Zita.Péter • Überbrutál #2 • 1 éve, 2 hónapja és 27 napja

Nem könnyű beszélni a problémákról főleg ha szexről van szó. Ez a pasiknál főleg probléma, túl büszkék.

Minoni • Polihisztor #1 • 1 éve, 2 hónapja és 27 napja

Akinek szüksége van erre, az jobban teszi ha elmegy, bár itthon nem szeretnek ilyenekre költeni az emberek, aminek bizony válás lesz a vége.