7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Így ismerd fel a szeretetnyelveket, hogy kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolatod!

2021. április 10.
90.8521
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati tanácsadó 1992-ben megalkotta az öt szeretetnyelvet. A szakember szerint minden emberben ez az 5 nyelvezet keveredik, különböző arányban és a társas kapcsolatok zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlen, hogy ne csak a saját, hanem a párunk szeretetnyelvét is ismerjük, illetve beszéljük.


Amíg az ember a szerelem első fázisában van, abban a mámoros időszakban, amikor minden tökéletes, képesek vagyunk a nagyobb volumenű vészjelzéseket is elhessegetni és meggyőzni magunkat, hogy mi látjuk rosszul a helyzetet, hiszen a másik fél igazán tökéletes. Másfél, két év után ez a biológiai beállítódás szempillantás alatt szertefoszlik és ha a kapcsolat nem állt stabil alapokon, akkor a későbbiekben szinte borítékolható a különválás.

Chapman meggyőződése alapján, akkor tudunk igazán jól működni egy párkapcsolatban, ha állandóan érezzük a szeretetet és a törődést, amihez a következőkben említett szeretetnyelvek ismerete és alkalmazása szükséges. Fontos tudnunk, hogy mindegyik szeretetnyelv jelen van minden emberben, csak ebből az 5-ből mindig 2-3 dominanciát élvez, amik döntőek lehetnek egy párkapcsolat harmónikus műkődésében is.

Így ismerd fel a szeretetnyelveket, hogy kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolatod! - 2. kép

Ajándékozás

Az 5 szeretetnyelv közül, talán az ajándékozás az, ami a legtöbb negatív kritikával illetett, hiszen a legtöbbször az ítélkező, külső szemmel figyelő személy, ha egy ilyen nyelvezeten alapuló párt lát, rögtön előhozakozik a sztereotíp gondolataival. Az ajándékozást preferáló személyeknek azonban nem a tárgy ára vagy a nagysága számít, hanem az eszme, hogy gondoltak rá. Legyen bármilyen kisebb meglepetés is, az a személy, akinek az elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás, szeretve érzi magát azáltal, hogy folyamatosan kapja ilyen formában is a visszajelzéseket a szerelmétől.

Minőségi idő

Az emberek nagy részének, az egyik elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő. Ez megnyilvánulhat egy közösen eltöltött filmezős esten, rendszeresített utazások alkalmával, de egy spontán, vidéki hétvégét is magába foglalhat. A minőségi időt preferáló személyeknél, fontos a szemkontaktus, a hosszútávon fenntartott osztatlan figyelem és a bensőséges, bizalomra építkező stabil kapcsolat megléte.

Így ismerd fel a szeretetnyelveket, hogy kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolatod! - 3. kép

Elismerő szavak

Mindannyian vágyunk visszaigazolásra, a dícséretre és arra, hogy külső forrásból is kapjunk visszajelzéseket arra, hogy valamit igazán jól csináltunk. Azok, akik az elismerő szavak nyelvén beszélnek különösen értékelni tudják, ha drukkszerűen támogató párra lelnek. Amennyiben a párod ebbe a típusba tartozik, éreztesd vele, hogy bizalommal fordulhat hozzád és bátran beszélhet a terveiről és a vágyairól.Mutasd ki, hogy bizalmas társra talált a személyedben!

Szívességek

A szívességekre vágyó partnerrel előfordulhat, hogy több az összetűzés, mint kellene, abban az esetben, ha nehezen ismeri fel az ember, a fő szeretnyelvként jelen lévő elvárásokat. Egy olyan párnak, aki a szívességek megtételéből érzi a szeretetet, érdemes minden esetben a biztosra menni és olyan dolgokban segítséget nyújtani, amit a képességeidnek megfelelően végig is tudsz vinni.

Így ismerd fel a szeretetnyelveket, hogy kiegyensúlyozott legyen a párkapcsolatod! - 4. kép

Érintések

Egy olyan ember számára, aki az érintéssel kommunikál minden esetben nagyra tud értékelni egy-egy elejtett csókot, ölelést, apró simogatást, de az intim együttlét is ebbe a kategóriába sorolandó. A érintést preferáló partnerrel fontos az őszinteség a testi kontaktus kialakítása kapcsán, ugyanis sok esetben egy nehéz nap után sokkal többet számíthat egy összebújás, mint egy hosszú órákig tartó probléma kivesézése.
3 hozzászólás

Tekla

3 éve, 3 hónapja

Nagyon érdekes cikk. Nem igazán hallottam még ezekről eddig, de érdemes volt elolvasni.

válasz erre

Minoni

3 éve, 3 hónapja és 9 napja

Nagyon érdekes téma, még sohasem hallottam erről. meglepett smiley

válasz erre

csillucs

3 éve, 3 hónapja és 12 napja

Nagyon tetszett ez a cikk. Eddig nem hallottam még erről, de nagyon érdekes volt.

válasz erre