8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

A hüvelygyűrű előnyei és hátrányai

2014. február 12.
7.3771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Napjainkban, amikor a tinédzserek egyre korábban kezdik el aktív szexuális életüket, és egyre égetőbb probléma, hogy a párok mikor vállaljanak gyereket, a fogamzásgátlás kérdéséről nagyon fontos nyíltan beszélnünk. Korunk legnépszerűbb és legbiztonságosabb fogamzásgátlási módszereként a hormontartalmú gyógyszereket tartják számon, azonban a legtöbb orvos nem ajánlja, hogy huzamosabb ideig alkalmazzuk ezt a módszert, hiszen viszonylag annyira friss lehetőségről van szó, hogy minden egyes mellékhatása nem is ismert. Éppen ezért érdemes körülnézni a piacon annak érdekében, hogy milyen egyéb, hormonmentes lehetőségek vannak, amelyek nem károsítják szervezetünket, és még hatásuk is kiemelkedő. Ilyen kényelmes és hatásos megoldás a hüvelygyűrű is.

/>
A hüvelygyűrű előnyei és hátrányai - 2. kép

Hogy mi is az a hüvelygyűrű? Összességében egy rugalmas, gumis anyagból készült gyűrű, aminek külső átmérője 54 mm, a hüvelybe pedig tampon-módjára felhelyezve a benne található hormonok segítségével képes hatást gyakorolni a méhnyálkahártyára, valamint a nyakcsatornában megtalálható nyákra is, miközben megakadályozza a teherbeesést. A legtöbb hormonhatású készítménnyel ellentétben rendkívül alacsony a hormontartalma, lényegében nem is tekinthető hormontartalmúnak, hiszen csak minimális mennyiségű ösztrogén és progeszteron található meg benne.

A gyűrű felhelyezése a menstruáció első napján történik, és a beszámolók szerint csak nagyon ritkán lehet érezni, nem gátolja az embert semmilyen egyéb, mindennapi teendőben. A gyűrűt három hét letelte után kell eltávolítani, és 3-4 nap elteltével következik be az úgynevezett megvonásos vérzés, ami a fogamzásgátló tabletták használata során is tapasztalható. Ezt követően hét nap szünet következik, majd újabb gyűrűt kell felhelyezni a hüvelybe.

A hüvelygyűrű előnyei és hátrányai - 3. kép

A módszer nagy általánosságban azoknak a nőknek a legkedvezőbb, akik hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek fogamzásgátló tablettáik bevételéről, hiszen ezt elég havonta egyszer cserélni, és végeredményként ugyanolyan hatásos, mint egy hagyományos fogamzásgátló tabletta. További pozitívuma, hogy mivel a gyógyszer felszívódása nem a tápcsatornán keresztül történik, ezért semmiféle betegség, hányás, hasmenés vagy egyéb probléma sem befolyásolja a használatát, sőt mi több, rendeződnek általa a menstruációs ciklusok, valamint a menstruáció során jelentkező panaszok is.

Természetesen akadnak hátrányai is a hüvelygyűrűnek, így például, hogy havonta 3000 forintot kell költenünk rá, és bár irritációt ritkán okoz, az idegentest miatt nem megfelelő higiénia esetén gyakoribbak lehetnek általa a hüvelyi fertőzések. A fogamzásgátló tablettához hasonlóan természetesen ez sem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen! Természetesen a hüvelygyűrűből is többféle létezik, így saját igényeinknek és szükségleteinknek megfelelően kell kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Használatához orvosi konzultáció és vizsgálat szükséges, hiszen receptköteles a készítmény.
4 hozzászólás

vyck66

10 éve, 9 hónapja és 22 napja

Nem ismertem ezt a fajta fogamzásgátlót

válasz erre

Gizus

11 éve, 22 napja

Én se sokat tudtam eddig erről, de ez a cikk nagyon jó lett.

válasz erre

Natasha

11 éve, 23 napja

Így leírva nem is vészes. Én gyógyszert szedek, de ez sem egy rossz megoldás.

válasz erre

Lili

11 éve, 23 napja

Én valahogy mindig féltem ettől. Olyan fura dolog.

válasz erre