2019. január 20., vasárnap • Fábián, Sebestyén

5+1 ok, amiért krízishelyzetben nem a szakítás a legjobb megoldás

Brauny , 2017. szeptember 13.
Főként a fogyasztói társadalom számlájára írható, hogy olyan világot élünk, amiben az emberek többsége már nem is törekszik arra, hogy meghibásodott vagy problémás dolgait megjavítsa, hanem rögtön kidobja és újra cseréli őket. Ez a mentalitás sajnos rányomta a bélyegét az emberi kapcsolatokra is, így amint egy egyébként jól működő párosítás, hovatovább szerelem krízishelyzetbe kerül, a többség azonnal a szakítást választja, holott ez nem mindig a legjobb megoldás. Az alábbiakban pedig megpróbáljuk megértetni, hogy miért!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Vajon nem az ego áll a háttérben?

A legtöbb krízishelyzet mögött nagyon gyakran az ego, a büszkeség áll. Rengetegen képtelenek ettől meglátni a valódi problémát, vagy ha meg is látják, akkor nem akarják belátni. Ha két makacs ember esetében az ego előtérbe kerül, akkor hajlamosak inkább szakítani egymással, semmint megjavítani, ami eltörött. Pedig ha valamelyikük képes lenne bocsánatot kérni, lehet hogy a világ legboldogabb embereivé válhatnának...

5+1 ok, amiért krízishelyzetben nem a szakítás a legjobb megoldás - 2. kép

2. Átgondoltad, hogy mit veszítesz?

Rengeteg ember gyakran tesz meggondolatlan kijelentéseket a szakítás kapcsán, sőt vannak, akik rendszeresen ezzel fenyegetőznek. A szomorú, hogy komolyan is gondolják, miközben körbe sem néznek, pedig lehet, hogy álomkapcsolatban élnek. A kérdés tehát adott: átgondoltad, vagy átgondoltátok egyáltalán, hogy mit veszítenétek a szakítással? Nyilván vannak esetek, amikor semmit, de az esetek többségében azért eléggé ok nélkül történik a különválás.

3. A szakítás tényleg megoldja a dolgot?

A szakítástól sokan azt várják, hogy megoldódnak a dolgaik és a problémáik, azonban ez a felek között egy olyan probléma, ami egy másik kapcsolatban ugyanúgy előjöhet majd. A gond tehát nem kerül megoldásra, csak egy ideig elnyomjátok magatokban azzal, hogy kiléptek a kapcsolatból, de egy másik kapcsolatba lépve előbb vagy utóbb ugyanúgy előkerül majd, mert képtelenek voltatok korábban megoldást találni rá és tanulni belőle.

4. A gyerekeknek és a családnak is így lesz jó?

A szakítás és a válás különösen nagy dilemma, ha család, ha gyerekek is vannak. Nyilván csak a gyerekek miatt senki se maradjon együtt, de biztos, hogy az ő kis lelküknek jót tesz, ha apa és anya elszakad egymástól, és család nélkül kell felnőniük? Bár a mai társadalom erőteljesen családellenes beállítottságú lett, de ahelyett, hogy a klasszikus modellt szétzilálnánk és csak a negatívumokat látnánk, inkább arra kellene törekedni, hogy kijavítsuk, ami rossz. Ha ugyanis ilyen példát mutatunk, biztosak lehetünk abban, hogy gyermekeink sem fognak majd egészséges családkép kialakítására törekedni.

5+1 ok, amiért krízishelyzetben nem a szakítás a legjobb megoldás - 3. kép

5. Most komolyan elölről akarod ezt kezdeni?

Friss kapcsolatoknál talán nem nyomós érv, de egy többéves együttélés mellett elég komoly dilemmát jelenthet a probléma, hogy valóban elölről kezdjük ezt az egészet, vagy inkább megoldjuk a dolgot. A randizás, az első csók, az első szexuális együttlétek vagy az új élmények ugyanis bár nyilván izgalommal tölthetik el az embert, de ezek is elmúlnak egyszer. Ha valami éveken át jól működött, biztos hogy az később is működni fog, csak megoldásra van szükség!

+1. Mi van, ha csak változtatok?

Mindenki változik. Gyakran évekig nem, de máskor akár hónapok alatt is rengeteget. Ez a változás egy normális folyamat része, aminek során a két félnek az a feladata, hogy igazodjon egymáshoz. Ez kihívás, izgalom és újdonság is egyben. Legalább annyira izgalmas, mint egy új kapcsolat, de sokan az ego és a büszkeség miatt meg sem próbálnak idomulni párjukhoz, amiből konfliktus, majd szakítás kerekedhet. Soha nem szabad azonban eddig a pontig eljutni!
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 1 éve, 5 hónapja és 17 napja

Azért szerintem ez nem mindig így van. Én ismerek olyan embereket akik nagyon sokat küzdöttek azért, hogy együtt maradjanak és nem szakítottak.

Minoni • Polihisztor #1 • 1 éve, 5 hónapja és 17 napja

Sajnos sok ember hirtelen felindulásból dönt, nem gondolja át a dolgokat aztán utólag meg megbánja.
Friss kapcsolathoz annyit fűznék, hogy sokan pont emiatt rekednek meg egy helyen és lesz csúnya válás a vége, mert nem akarják újból kezdeni az egészet.