9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Vavyan Fable, egy mesés magyar írónő élete

2015. november 25.
3.2411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy igazi különlegességhez érkeztünk ismert írókat bemutató cikksorozatunkban, amelyben most egy sokak által ismert magyar írónőt mutatunk be. Vavyan Fable sokakat lenyűgözött már a múltban, sajátos írásmódja, letehetetlen stílusa, egyedi meglátásai és életre szóló igazságai, valamint útravalói garantáltan képesek mindenkit levenni a lábukról. Lássuk, hogy milyen múlt is áll emögött a mesés magyar írónő mögött, és mik műveinek általános jellemzői.



Vavyan Fable, egy mesés magyar írónő élete - 2. kép

Vavyan Fable 1956. március 20-án született Budapesten, Molnár Éva név alatt. Írói álnevét férjezett nevének - Bánfalvy Éva - anagrammájából rakta össze és 1987, avagy első könyvének megjelenése óta viseli. Habár az írónő 11 éves kora óta forgatja a tollat, mégsem erre a pályára készült, tanulmányait ugyanis a Dr. Pólya Jenő Egészségügyi Szakközépiskolában végezte el, és 1988-ig az írás mellett egyszerű ápolónőként dolgozott, ami talán hozzásegítette egyedi meglátásához és sajátos világnézetéhez.

Első műveit szimpla kedvtelésből írta, amelyek indiánregények voltak, de első komolyabb művében már egészen más témákat boncolgatott. Vavyan Fable azon kevés írónők közé tartozik, akiket nem lehetne egyetlen stílusba besorolni, ezáltal eddig megjelent 36 könyve között vannak kalandregények, fantasy-k, de még zsaru- és akcióregények is, amelyekben közös jellemző a merész stílus, az egyszerű humor, a könnyedség, valamint a kizárólag rá jellemző egyedi, játékos nyelvezet, amivel nem csak a könnyed olvasmányok, hanem az igényes szórakoztatás kedvelői is hamar a szívükbe zárták.

Vavyan Fable, egy mesés magyar írónő élete - 3. kép

Vavyan Fable minden egyes regényében megjelenik markáns, csak rá jellemző gondolatvilága, nyelvi leleményei és szófordulatai, amelyek többsége ma szállóigeként vagy aforizmaként terjeng a világhálón és a közösségi oldalakon. Fable nem egy átlagos író, nem csak szimplán történeteket vet a papírra, hanem képes arra, hogy megbabonázzon minket sajátos meséivel. Az általa teremtett világokban bárki otthon érezheti magát, karaktereit mindenki könnyen a szívébe zárja, nehezen engedi el őket, a sajátos világokat is.

Bármi, amit Fable alkot, az képes gondolkodásra késztetni az embereket, és mivel az írónőnek vannak gondolatai, ezért nem ömlik ránk a médiából, könyvein nincsenek agyonreklámozva, mert ő nem akar celebbé válni, nem akar divatos lenni, inkább csak azt szeretnék, ha sokan olvasnák, és akik olvasnák, megértenék őt. Éppen emiatt nagyon keveset tudni magánéletéről, hiszen a nagyváros zajától elrejtve, vidéken éli mindennapjait, erdők, mezők és kispatakok társaságában éli mindennapjait, illetve alkotja folyamatosan újabb és újabb műveit.
4 hozzászólás

Regina

9 éve, 18 napja

Nekem is a kedvenceim közé tartozik! Jó volt egy kicsit olvasni róla! mosolygó smiley

válasz erre

Kicsi

9 éve, 1 hónapja és 14 napja

Ő az egyik kedvencem!! mosolygó smiley

válasz erre

leoni

9 éve, 1 hónapja és 15 napja

Hogy tudta összerakni ezt a fura nevet? Bár bejött neki.

válasz erre

Edit90

9 éve, 1 hónapja és 15 napja

Tőle már olvastam és nagyon tetszett. Meg is lepődtem, hogy magyar írónőről van szó.

válasz erre