12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Vass Virág, egy fiatal magyar írónő élete

2016. február 07.
8.7561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Vass Virág írói pályafutása kis túlzással egy igazi magyar sikertörténet, hiszen bár egész életét meghatározta az írás, lévén újságíróként dolgozott, néhány évvel ezelőtt gondolt egy merészet, és elhatározta, hogy írónak áll. Habár eleinte nagyon sok támadás érte, hogy főszerkesztőből írónővé avanzsált, ma már azonban egyértelműen vallja, és rajongói is látják, hogy nagyszerű döntés volt, hiszen egy olyan romantikus, folyamatosan a férfi és a női kapcsolatokat boncolgató írónőt nyert vele a magyar olvasóközönség, ami igazi hiánycikk az itthoni piacon.



Vass Virág, egy fiatal magyar írónő élete - 2. kép

Vass Virág 1969. szeptember 18-án született Budapesten. Gyerekkoráról meglehetősen kevés információ áll a rendelkezésünkre, de azt tudjuk, hogy 1988-ban, a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett, ahonnan a Külkereskedelmi Főiskolára és az ELTE Bölcsészettudományi Karára került. Az írás már egészen fiatalon, gyerekkorában is nagyon érdekelte, így nem meglepő, hogy 17 éves volt, amikor első publikációja megjelent, méghozzá a Képes Újságban, ahol rögtön saját rovatot is kapott Kisgeneráció címmel.

Tehetségét sokan már ekkor felismerték, és mivel kiváló nyelvérzékkel rendelkezett, az érettségit követően is maradt a médiában, így külföldi tudósítóknak segített be tolmácsként. Vass Virág kiválóan beszéli az angol és a német mellett az oroszt és a franciát is. Habár ezek az eredmények is komoly sikert jelentettek, az első igazán nagy elismerést 1991-ben kapta, amikor még a Külkereskedelmi Főiskola hallgatójaként egy olyan riportot készített, amelyben azt prezentálta, hogy miként mutatta be a nemzetközi sajtó a rendszerváltás utáni magyar mindennapokat és változásokat. Ennek a riportnak köszönhette az írónő, hogy egyszerre három laptól, a Magyar Nemzettől, a Magyar Narancstól és a Nők Lapjától is állásajánlatot kapott, amelyek közül utóbbit fogadta el, és mint később kiderült, nagyon jól döntött, rovatvezetősködése után ugyanis előbb főmunkatársként, 25 éven át pedig főszerkesztőként dolgozott a lapnál.

Vass Virág, egy fiatal magyar írónő élete - 3. kép

Ekkor még csak álmodozott arról, hogy egyszer írónőként dolgozhat, ami érthető, hiszen sikeres újságíróként az ezredfordulón elnyerte a Flekk-díjat, amelyet a Magyar Újságírók Szövetsége osztott ki a 35 évnél fiatalabb legjobb magyar újságíróknak. Egy évvel később ő indította el Magyarországon az Elle magazin hazai változatát, ahol azóta is tanácsadóként dolgozik. Saját bevallása szerint azonban újságíróként szerkesztői tekintetben mindig is nagyon szűk tér állt a rendelkezésére, és szeretett volna kitörni ebből, hogy a fikciót, a képzeletét használhassa az íráshoz. Ekkor döntött úgy, hogy végre megvalósítja álmát, és írónő lesz.

Első regénye 2009-ben jelent meg Vulévu címmel, és azóta szinte minden évben legalább egy új kötettel jelentkezett, megteremtve ezzel itthon egy egészen sajátos műfajt, hiszen írásaiból már-már filozófiai mélységekbe emelkedve ismerhetjük meg a férfi és a nő pszichéjét, romantikába és magvas gondolatokba bújtatva, rengeteg rejtett, sorok közötti mondanivalóval, gondolatébresztő formában. Vass Virág minden egyes regénye olyan, hogy nem lehet egyszerűen letenni, tovább kell gondolni, időt kell adni neki ahhoz, hogy teljesen beérjen és kiforrjon, és ez az, amiért annyira szeretjük az írónő munkásságát, és meleg szívvel ajánljuk mindenkinek.
2 hozzászólás

Enci

8 éve, 10 hónapja és 2 napja

Szeretem a könyveit, jó írónőnek tartom. Tehetséges és izgalmasak a könyvei.

válasz erre

Zita.Péter

8 éve, 10 hónapja és 3 napja

Szép kis karriert futott. Van tehetsége az íráshoz.

válasz erre