-3 °Ctiszta égbolt
2021. március 07., vasárnap • Tamás

Valentin-napi szokások a világ minden tájáról

Szofi Kakuk , 2021. február 13.
A Valentin-nap egy igazán megosztó ünnep, ami sokak számára már elvesztette az igazi értékét azáltal, hogy elüzletiesedett. Az emberek többsége azonban szereti a Valentin-napot, hiszen a szeretetről, legfőképpen a szerelemről szól, de mint minden, ez is nagyon szubjektív az ünneplését tekintve. Számos kultúrában jelen van bár, de nem egységesen, ugyanolyan struktúrák és hagyományok szerint zajlik le. Éppen ezért, hogy kicsit beleláthassunk a különböző nemzetek Cupido ihlette érzelmes napjába, elhoztunk számos érdekes és szerelmes szokást a nagyvilágból.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Franciaország

A régi időkben Franciaországban a nők ezen a napon legálisan flörtölhettek más férfiakkal és az erkölcsök megsértése is megengedett volt, olyannyira, hogy a házasságban élő nők férjei, nem is szólhattak bele ebbe a szokásba. El kellett tűrniük, hogy a feleségük a saját döntésük szerint, akár más férfivel is tölthették az estét.

A franciák körében nemcsak ez a furcsa tradíció létezett. A nők és a férfiak ezen a napon rendszeresen összegyűltek és a házak előtt kiabálták egymás neveit, hogy párra leljenek. A nagy kavarodások és hangoskodások miatt azonban, ma már ezt a szokást aktívan nem gyakorolják.

Valentin-napi szokások a világ minden tájáról - 2. képJapán

Japánban Valentin-nap alkalmából a nők csokoládét készítenek a férfiaknak. Ilyenkor nemcsak a szerelmespárok férfi tagjai kapnak a sokszor házi készítésű édességből, hanem az apák, a nagyapák, a kollégák és minden olyan férfi rokon, aki valamilyen szinten közel áll a nőhöz. Az ünnep még a II. világháború környékén érkezett az országba, ugyanis az ott állomásozó amerikai katonák erős ráhatást gyakoroltak a japánokra. A Valentin-napot követő hónapban, pontosan március 14-én pedig, a férfiakon a sor, hogy megajándékozzák a nőket. Ilyenkor a Fehér nap zajlik, ami arra utal, hogy a legtöbb esetben fehér csokoládéból készült édességet adnak a férfiak a család női tagjainak.

Valentin-napi szokások a világ minden tájáról - 3. képFinnország

A finn kultúrában sokkal kevésbé jellemző a mély érzelmek kimutatása, ami az ünnepi szokások esetében is megmutatkozik. Finnországban ilyenkor nem feltétlen az intim kapcsolatok kapnak fókuszt, sokkal inkább a barátok és a közeli jó ismerősök. Ilyenkor számos baráti társaság összegyűlik, közös vacsorát tartanak, társas esteket rendeznek. Lapokkal, képes kártyákkal, kedves üzenetekkel a finneknél is találkozhatunk, de ők ezt jókívánságokkal és visszafogott, kedves szavakkal dobják fel az életükben jelen lévő fontos közeli embereknek.

Valentin-napi szokások a világ minden tájáról - 4. képOlaszország

Az olaszoknál szinte elképzelhetetlen az igazi és erőteljes romantika. A temperamentum és a mély intimitás kultúrális kiváltság is, így egyértelmű, hogy a Valentin-napi szokások között is találkozhatunk romantikus tradíciókkal. Olaszországban jellemző, hogy ezen a napon a szerelmesek egy vízpart közeli hídon egy zárható lakattal véglegesítik a szerelmüket. Ezt követően egy-egy kívánságot magukban elmondva, a vízbe vetik a lakatot záró kulcsokat, hogy ezáltal a szerelmesek örökre megpecsételjék a románcot.

Valentin-napi szokások a világ minden tájáról - 5. kép

 
3 hozzászólás

regeena • Pipi #3 • 2 hete és 5 napja

A japán szokás nagyon tetszik.

Pillangó • Hiperaktív #2 • 2 hete és 6 napja

Nem semmi szokások vannak.

A francia nőknek nem lehetett könnyű anno.