9 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Tudományosan igazolt: a pénz megváltoztatja az embereket!

2015. március 31.
2.8151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A mesék és a filmek örök tanulsága, hogy a pénz még a legjobb embereket is képes megváltoztatni, gyakran kifordítani önmagukból.

Paul Piff, a Kaliforniai Egyetem ismert szociálpszichológus professzora nemrégiben kutatások által bebizonyította, hogy mindez a valóságban is teljesen helytálló kijelentés.

A világszerte elismert szakember éveken át folytatott kutatásokat a témában, és arra derített fényt, hogy a pénz képes anyagilag és pszichésen is elszigetelni az embereket, ezáltal ahelyett, hogy például a több pénz miatt valaki adakozóbbá válna, inkább arrogánsabbá és dominánsabbá lesz tőle.

A professzor a BBC-nek fejtette ki, hogy vizsgálódásai során azt tapasztalta, hogy amennyiben valaki gazdagabbá válik, az nyitottabb is lesz egyben saját érdekei és vágyai felé, ugyanakkor másoktól, akár régi barátoktól vagy családoktól is elszigetelheti magát nem csak pszichológiai, hanem fizikai értelemben is.

A szakember szerint a fentiek az élet minden területén észrevehetők, így felhozta például az autósok statisztikáját, amiből kiderült, hogy az olcsóbb autókat vezetők csak ritkán követnek el szabálysértéseket, míg a drágább autókat hajtó sofőrök közül - Amerikában legalábbis - minden második szabálytalankodott már súlyosabban az utakon.

A kutatás során egy másik kísérletben különféle társadalmi helyzetű embereket ültettek le Monopoly-t játszani, és a professzor meglepődve tapasztalta, hogy a gazdagabb emberek valamiért sokkal többet csaltak a nyerés érdekében, mint az átlagos, vagy alacsony keresetű játékosok. Sőt mi több, a gazdagabbak azon túl, hogy hangosabban beszéltek, igyekeztek dominánsabban is viselkedni a többieknél.