13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Több ezer állatot pusztítanak el évente az állatkertek!

2014. február 28.
1.9381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Elképesztő adatok láttak napvilágot az Európai Állatkertek és Akváriumok Társaságának vezérigazgatója által azzal kapcsolatban, hogy évente mennyi állatot is pusztítanak el az állatkertek.

Leslie Dickie szerint ez a szám egy év alatt akár az 5 ezret is elérheti, és ez csak az európai adat!

A hír különösen nagy jelentőségűnek tűnik azok után, hogy egy dán állatkertben nemrégiben megölték Marius-t, aki helyi nevezetességként rengeteg gyermek kedvence volt, és elpusztítása világszerte komoly botrányt okozott az állatbarátok körében.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Társasága egyébiránt már évekkel ezelőtt elindított egy fajmentő programot, amihez 340 európai állatkert csatlakozott. Ennek értelmében minden egyes eutanázia előtt az intézményeknek meg kell indokolniuk, hogy miért akarják elaltatni az adott állatot, ám ezt - a dán eset is jól példázza - nem minden esetben tesznek meg.

A BBC tudósítói szerint azonban az említett társaságnak is komoly hiányosságai vannak, így például 2010-ben három tigriskölyköt is megöltek a magdeburgi állatkertben, méghozzá indoklás nélkül, ám az EÁAT mégis ésszerűnek és tudományosan alátámasztottnak vélte az esetet.