13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről

2021. január 23.
56.7691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Selena Quintanilla Pérez neve talán sokaknak teljesen ismeretlen lehet, legalábbis azoknak biztosan, akik nincsenek teljesen képben a latin pop műfajával, ezen belül is leginkább a texasi-mexikói vonallal. A neve azonban az utóbbi időben nagyon is felkapott lett, hiszen idén volt a 25. évfordulója a halálának, illetve a Netflix is kijött egy róla szóló sorozattal, aminek a folytatása májusban várható majd. Selena tele álmokkal, Grammy-díjas művészként megreformálta a cumbia és a ranchera műfaját, amit előtte csakis férfi énekesek uraltak. Selena különösen tragikus körülmények között, mindössze 23 éves korában hunyt el. Gyilkosság áldozata lett, de az öröksége, a zenéje és a szellemisége halhatatlanná tette őt.


Selena y los Dinos

Selena 1971-ben látta meg a napvilágot Texasban, Abraham Quintanilla és Marcella Ophelia Zamora harmadik gyermekeként. Az éneklést már egészen fiatalon, mindössze 5 éves korában kezdte meg, miután az édesapja megalapította a Selena y los Dinos nevű együttest, aminek a nevét Abraham, a fiatal korában megbukott saját bandájától vett át. A testvérek, A.B. és Suzette egyáltalán nem szerettek zenélni, mivel apjuk egy nagyon következetes tervet dolgozott ki, miszerint híressé teszi a családot, elsősorban Selenát. A kezdeti nehézségek után, ami miatt még egy általuk nyitott mexikói étterem is csődbe ment, 1984-ben jött az áttörés. Egy helyi zenei kiadó felfedezte a bandát és innen egyenes út vezetett a Tejano Zenei Díjkiosztóra.

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről - 2. kép



Tiltott szerelem

A Selena y los Dinos az évek alatt egyre sikeresebbé vált, ami miatt szükség volt a csapatba olyan zenészekre, akik nagyon is értették a dolgukat. Így került a képbe Chris Pérez, aki később Selena férje is lett. A pár 1988-ban találkozott először, ugyanis A.B., aki a zenekar zenei ügyeit is intézte, nagyon is jól ismerte az akkori zenei szférát. Igazi tehetségnek tartva Christ, felkérte, hogy csatlakozzon a los Dinos csapatába, mint gitáros. Az átigazolás után nagyjából 1991-ben, egy acapulcói utazás ébresztette fel a lángot a két művész között. Selena családja egyáltalán nem támogatta a kapcsolatukat, ami miatt még az esküvőjük is titokban zajlott le, mert Abraham Quintanilla többszöri kitagadás után sem fogadta el a fiatalok egymás iránt érzett szerelmét. Selena apja leginkább azzal érvelt, hogy a lánya mellé egy erősebb személyiség való és jelenleg a zenei karrierje a legfontosabb.

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről - 3. kép



A mexikói Madonna

Selena őstehetségnek számított zenei téren. Soha életében nem tanult énekelni, a színpad pedig egyszerűen életre kelt, amikor fellépett rá. A mexikói származása miatt nehezen bár, de megtanult spanyolul is, hogy ezáltal is közelebb érezhesse magát a gyökereihez és a rajongóihoz. A mexikói Madonnaként is emlegetett művésznő tulajdonképpen tehetségesnek bizonyult mindenben, amibe csak belefogott. Kiskora ót foglalkoztatta a divat. Saját maga tervezte a fellépőruháit, aminek hatására 1994-ben még egy saját üzletet is nyitott San Antonióban. A közeli barátok, a család és a munkatársak is imádtak a közelében lenni, igazi mókamester volt. Előszeretettel poénkodott, ette meg mások féltve őrzött édességét. A pizza volt a kedvenc étele és büszke volt arra, hogy a táncon kívül más mozgásforma nélkül is szépen tartotta a súlyát.

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről - 4. kép



A várva várt Grammy-díj

1994-ben, hosszú évek kemény munkáját követően, elnyerte a 36. Grammy-díjátadón az Amor Prohibido (Tiltott szerelem) című munkájáért a Grammyt, amit az év legjobb mexikói-amerikai albumaként díjaztak. A Tiltott szerelem néven ismertté vált dal azonban nem Selena és Chris kapcsolatára utal, hanem Selena nagyszüleinek a története dalba foglalva. A hatalmas mérföldkő elérése után az angol lemez következett, melyet a halála miatt már sohasem tudott teljes egészében befejezni. Innen a legismertebb dala a Dreaming of you. Az utolsó felvétele a Puede Ser volt, amit aztán 2004-ben egy duett keretein belül Nando Dominguez-zel adtak ki, amiben Chris Pérez, Selena özvegye is dolgozott.

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről - 5. kép



A nap, amikor megállt az egész világ

A Quintanilla-család egész élete megváltozott azon a napon, amikor belépett a képbe Yolanda Saldívar. Yolanda volt Selena jobb keze, a butikjának a vezetője és egyben a menedzsere és a barátja is. Eredetileg úgy került közel a sztárhoz, hogy hatalmas rajongóként egy klubot szeretett volna létrehozni, ami számos egyezkedés után végtére is sikerült neki. Még Abraham Quintanilla, Selena apja is befogadta őt a családba. Chris Péreznek, Selena férjének azonban, sohasem volt szimpatikus a nő és mindig is azt mondta róla, hogy ő egy rák a családban.

1994 végén fény derült arra, hogy Yolanda mennyire rosszul bánik a rajongókkal és hogy rendszeresen sikkaszt Selena vagyonából, így 1995 elején a teljes Quintanilla-család előtt felelősséget kellett vállalnia a pénzügyek miatt. Yolanda mindent tagadott, majd 1995 márciusában vásárolt egy revolvert, amivel 4-szer is megkísérelte, hogy megöli a Tejano királynőjét. Azon a tragikus napon, 1995 március 31-én, Yolanda zavarodottan hívta fel az énekesnőt azzal az ürüggyel, hogy megerőszakolták. Sel elvitte Yolandát egy kórházba reggel, majd az orvos tisztázta a hamis tényeket. Ezt követően visszatértek a hotel szobába, ahol Yolanda lakott és egy heves összetűzés után Yolanda előkapta a fegyverét és háton lőtte a sztárt. A golyó egy fontos artériát talált el, aminek következtében akkora mennyiségű vért vesztett Selena, hogy a kórházba szállítása után nem sokkal az életét vesztette.

Telenovellába illő tragikus történet: Tények és érdekességek Selena Quintanilla Pérez életéről - 6. kép



Selena zenéje örök

Az énekesnő halála az egész zenei világot megrázta. A művésznő 3. házassági évfordulója április 2-án lett volna, pont 2 nappal a halála után. A temetését pedig 3 nappal a gyilkosság után tartották meg Corpus Christiben. A művésznő munkássága azonban, még 25 év elteltével is hatalmas népszerűségnek örvend. A Quintanilla-család és az igazi Selena-rajongók folyamatosan azon munkálkodnak, hogy minél több generáció megismerhesse őt és nemcsak a zenéjét, hanem a személyiségét és az üzenetét is. Selena rövid életet élt, de ezalatt az idő alatt is számmottevő sikert ért el. Milliókat inspirál nap, mint nap és a zenéjével erőt ad a legnehezebb időkben is.
sorozattal, aminek a folytatása májusban várható majd. Selena tele álmokkal, Grammy-díjas művészként megreformálta a cumbia és a ranchera műfaját, amit előtte csakis férfi énekesek uraltak. Selena különösen tragikus körülmények között, mindössze 23 éves korában hunyt el. Gyilkosság áldozata lett, de az öröksége, a zenéje és a szellemisége halhatatlanná tette őt. '>
1 hozzászólás

krisztike

3 éve, 5 hónapja és 12 napja

Érdekes, meg fogom nézni majd a sorozatot is.

válasz erre