8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Szomorú: Ebédelni sincs ideje a magyarnak!

2014. április 23.
2.1921
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy újabb megdöbbentő, de inkább szomorú kutatás eredményeit hozta nyilvánosságra a Profession, akik több mint 2 ezer ember ebédelési szokását rögzítették, így kiderült, hogy nagyon sok magyar embernek még az ebédre sincs ideje.

A megkérdezettek 40 százaléka - tehát az országra kivetítve a hazai lakosság közel fele - egyáltalán nem tart ebédszünetet, de akik tartanak és irodában dolgoznak, többnyire azok is a számítógép előtt görnyedve fogyasztják el a betevő falatokat.

Érdekesség továbbá, hogy a legtöbb hazai dolgozó - így a megkérdezettek 80 százaléka - otthonról hordja ebédjét, és csak 5 százalékuknak van pénze és ideje arra, hogy valamilyen étteremben egyen ebédet.

A kutatásból kiderült, hogy nagyon sokan egyáltalán nem önszántukból hagyják ki az ebédszünetet, mert bár hivatalosan mindenhol van ebédidő, azonban a teljesítménykényszer, valamint a munkahely elvesztésétől való félelem miatt ezt sokan inkább kihagyják, hogy így imponáljanak vezetőiknek, és mióta a 2010-es új munkatörvénykönyv életbe lépett, a munkavállalók már nem is tehetnek semmit sem azért, hogy ez megváltozzon.

Érdekesség, hogy nyugaton egészen más a helyzet, így a skandináv államokban például minden munkahelyen kiemelt szerepet fordítanak a jó hangulatú, közös ebédidőknek, amelyek nem csak segítenek stresszmentesíteni a mindennapokat, hanem ezen felül a munkatársak közötti viszony javításában is szerepet játszanak.