14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Stephenie Meyer élete - Amikor az Alkonyat leszáll

2014. november 19.
2.4591
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Stephenie Meyer az egyik legsikeresebb kortárs írónők egyike, aki fiatalkora ellenére már most világszerte nagyon ismertnek és kedveltnek tekinthető. Hatalmas sikerét elsődlegesen Alkonyat című művének köszönheti, ami az egyik első olyan regénysorozat volt a világon, ami a tinédzserek számára is eladhatóvá, fogyaszthatóvá tette a vámpírok témakörét, felvértezve mindezt egy erős romantikus, illetve érzelmi szállal. Az ő életét tekintjük most át az alábbiakban!



Stephenie Meyer élete - Amikor az Alkonyat leszáll - 2. kép

Stephenie Morgan Meyer 1973-ban született Connecticutban. Gyerekkoráról soha nem beszélt túl sokat, de maga kiegyensúlyozottnak, kellemesnek nevezte, amit bizonyára megkönnyített számára, hogy öt testvér vette körül. Meyer Arizónában, Phoenixben nőtt fel, ahol megismerkedett férjével, akivel 1994-ben össze is házasodtak, és három fiúgyermekük is született. Kevesen tudják, de az írónő mormon vallású, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagja, aminek kitudódása után nagyon sok rajongója fordult el tőle, holott a szektához való kötődése soha nem jelent meg közvetlenül műveiben.

Mint már fentebb is említettük, Meyer számára a 2003-ban írott Alkonyat hozta meg az átütő világsikert, amit egy álom ihletett. Ebben az álomban Meyer egy lányt látott, amint egy mezőn beszélget egy vámpírfiúval. A vámpír az álomban szerelmes volt a lányba, aki ennek ellenére mégis nagyon kívánta annak vérét. Stephenie az álom után másnap aprólékosan leírta amit látott, és ez lett végül az Alkonyat - egyik leghíresebb - 13. fejezete. Ezt követően minden nap csak írt, írt és írt. Jegyzetfüzettel és ceruzával aludt el, és ha olyan álma volt, azt azonnal papírra vetette. Érdekesség, hogy az írónő korábban egyetlen nagyobb hangvételű művet sem jegyzett, de amint a 13. fejezet megszületett, mindössze három hónap alatt elkészült a teljes mű, és alig 3 hónappal később - rengeteg viszontagság és visszautasítás után - végül meg is jelenhetett.

Stephenie Meyer élete - Amikor az Alkonyat leszáll - 3. kép

Mivel Meyer nevét szinte kizárólag az Alkonyattal azonosíthatjuk, ezért az alábbiakban néhány érdekességet közlünk a mű születésével kapcsolatban. Példának okáért az írónő az alkotás elkészülése után nyilvánosságra hozta, hogy a könyvek írása során olyan zenekarok ihlették, mint a Linkin Park, a Muse vagy a Coldplay. Meyer honlapján ezen felül rengeteg extrát is elolvashatnak a rajongók, így például kivágott vagy kibővített jeleneteket, amelyek az ügynökség kérésére maradtak ki a végleges kiadásból. Érdekesség, hogy az Alkonyat eredetileg Forks címmel jelent volna meg, ami egy valóban létező település Amerikában, különlegessége pedig, hogy az ország legfelhősebb és legesősebb területéről van szó. Végül szintén ügynöki kérésre az írónő Alkonyatra változtatta a könyv címét.

Meyer műveinek különlegessége, hogy karaktereinek nem csak nevét, hanem tulajdonságait is gyakran valós személyekről mintázza, és nagy gondot fordít arra, hogy ezeket gondosan felépítse, így például Bella nevére nagyon nehezen talált rá, de végül soha meg nem született kislánya után nevezte el a hősnőt. Edward esetében viszonylag könnyebb dolga volt, mindössze egy olyan nevet keresett, ami szerinte romantikus hangzásúnak tekinthető. Meyer egyébiránt az Alkonyat után írt egy felnőtteknek szóló sci-fit is A Burok címmel, azonban egyelőre korántsem tűnik olyan sikeresnek, mint Edward és Bella szerelmes vámpírtörténete. A fiatal írónő előtt azonban sok-sok év áll még, így bármi megtörténhet!
3 hozzászólás

szagnes92

10 éve, 2 hónapja

Nekem nagyon tetszettek a könyvek, van benne fantázia és könnyen megfogja az embert. Nagyon jó írónő! mosolygó smiley

válasz erre

blondi

10 éve, 2 hónapja

Hát azt nem is tudtam hogy szektás!meglepett smiley Érdekes hogy emellett olyan könyveket ír amiben vámpírok és vérfarkasok vannak.meglepett smiley

A Burok nekem nagyon nem tetszik egyébként.

válasz erre

Enci

10 éve, 2 hónapja

Olvastam a könyveket, nagyon tetszett, jobban mint a film. Bár azt nem tudtam, hogy csak ezeket a könyveket írta és a burok címűt.

válasz erre