9 °C
enyhe eső
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Segít vagy inkább árt a kapcsolatnak a Facebook?

2018. február 20.
7.4941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A közösségi oldalak az utóbbi néhány évben a semmiből érkezve törtek utat maguknak az életünkbe, éppen emiatt ez még egy nagyon szokatlan terep a párok körében. Nincs elfogadott etikett és kialakult szokások, ami ebben a formában rengeteg problémát okozhat, ergo a Facebook legalább annyit árthat egy kapcsolatnak, mint amennyit segíthet neki. Sőt mi több, mint rögtön kiderül, inkább a negatív oldalát domboríthatjuk ki...


Miért segít?

Kezdjük ott, hogy nem segít! Bár a kapcsolattartást megkönnyíti a párok között - ha valaki élt a levelezős vagy telefonfülkés korszakban, az tudja, hogy ez mekkora kincs -, de összességében ezt Facebook nélkül, más csevegő applikációval is elérhetnék az emberek. A Facebook egyedül abban nyújt segítséget, hogy a külvilág számára jelezzük, foglaltak vagyunk, nem akarunk magunknak kalandokat, tartsa tőlünk távol magát mindenki, mely egy kicsit erősíti a bizalmat, de ezt leszámítva a párkapcsolatra más pozitív hatást a közösségi oldal nem gyakorol.

Segít vagy inkább árt a kapcsolatnak a Facebook? - 2. kép

Miért árt?


Negatívat viszont annál inkább! Hiába ad ugyanis extra bizalmat az, hogy kiírjuk az adatlapunkra, kivel állunk kapcsolatba, ennél azonban sokkal jelentősebb bizalomromboló hatása van a közösségi oldalaknak. Hogy miért?

Egyrészt például minden dokumentálva van. Legyen szó az üzenetekről, az általános tevékenységekről, egyszóval már abból komoly veszekedés törhet ki két fél között, hogy miért írt ránk egy volt barátunk vagy barátnőnk, illetve miért beszélgetünk egy helyes kollégával vagy egy csinos kolleginával munkaidőn kívül. Ha valakiben benne van a féltékenység, a Facebook ezen a téren inkább csak több alapot biztosít a féltékenykedés gyakorlására, mint arra, hogy megnyugodjon azzal kapcsolatban, hogy este 9-kor párunk már ágyba bújt. De akkor miért jelentkezett be megint a Facebookra este 11-kor? Lehet, hogy mással volt, közben pedig csak az óráját nézte, és véletlenül kattintott... Mennyi véletlen!

Segít vagy inkább árt a kapcsolatnak a Facebook? - 3. kép

A pontos dokumentáció pedig bizony más esetben is megmutatkozhat. A "csak barát" kérdése például új értelmet nyer a közösségi oldalon, pláne ha fiú és lány között van ez. Egy ilyen helyzet egy kapcsolatban bármelyik felet elbizonytalaníthatja, hiszen ha párunk állandóan egy csinos lánnyal beszélget, aki csak egy jó barátja, akkor is felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mit tud ő többet nyújtani neki, mint mi. Ha pedig a legjobb barátnőink közül való az illető, akkor az állítás hatványozottan érvényes. Facebook nélkül pedig nyilván kevesebb lehetőségük lenne a beszélgetésre.

Nem kell azonban feltétlenül beszélgetnie a két félnek ahhoz, hogy valaki féltékeny legyen a másikra! Elég lehet például egy ártatlan lájk is ahhoz, hogy egy párkapcsolatban elszabaduljon a pokol. Ha párunknak megtetszett a volt szerelmének teljesen ártatlan posztja, ezt ki is fejezi felé, akkor garantált, hogy a mi fejünkben még akkor is elkezdenek kattogni a fogaskerekek, ha nem vagyunk féltékeny jellemek. Ennyit arról, hogy Facebook nélkül mennyire könnyebb lenne a mai párkapcsolatban élőknek...
2 hozzászólás

hemberender

6 éve, 8 hónapja és 7 napja

A Facebooknak csak rossz hatásai vannak.

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 8 hónapja és 8 napja

Én egyre kevesebbet Facebookozom, nem igazán szeretem. És nagyon rossz hatással van az emberekre, így a kapcsolatokra is. Be kellene tiltani.

válasz erre