13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Paulo Coelho, az alkimista író története

2015. január 28.
3.1731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Számtalan nagyszerű, mi több kiváló író él és ténykedik jelenleg a világon, de aligha vannak olyan sokszínűek, mint Paulo Coelho, aki nagyon sokat szenvedett azért, hogy az egész világon ismert legyen, de sajátos stílusa végül meghozta a várva várt eredményt. Az alábbiakban az ő életét mutatjuk be alaposabban!



Paulo Coelho, az alkimista író története - 2. kép

Paulo Coelho 1947-ben született Brazíliában, Rio de Janeiróban. Nagyon zűrös gyerekkora volt, szülei többször is kezeltették pszichiátrián, 1966 és 1968 között gyakran megtapasztalta a brutális kínzásnak számító elektrosokkos kezelést. Coelho azonban nem volt őrült, csak sajátos formában lázadott, emiatt egy titkos földalatti mozgalomhoz is csatlakozott, amellyel az volt a céljuk, hogy bomlasztó tevékenységet folytassanak az akkori brazil diktatúra ellen. A hatóságok aztán elfogták, börtönbe vetették, és brutális kínzásoknak vetették alá.

Miután kiengedték, csatlakozott Raul Sexias rocksztárhoz, akivel több mint 100 olyan dalt írt 1982-ig bezárólag, amelyek nem csak forradalmasították a brazil rockzenét, hanem slágerekként hirdették a békét és a küzdelmet az elnyomás ellen. Az említett dátumig Coelho számtalan tisztséget betöltött a hivatásos hippitől kezdve a színház-igazgatóságon át az újságíróig, de már ekkor felkeltette figyelmét az írás, ám akkor többnyire csak kiegészítő tevékenységként, kedvtelésből vetett papírra különféle műveket.

Paulo Coelho, az alkimista író története - 3. kép

Élete 1986-ban vett hatalmas fordulatot, amikor egy rejtélyes idegen tanácsára végigjárta a Santiago de Compostela nevű középkori zarándokutat. Ekkor 38 éves volt, és miközben visszatalált a kereszténységhez, megírta élete első komolyabb művét - már a hetvenes években is jelentek meg kisebb-nagyobb könyvei -, ami magyarul is elérhetővé vált Egy mágus naplója címmel. A világhírt azonban csak 1988-ban megjelent műve, Az alkimista hozta meg számára, amit azóta is a modern klasszikusok között emlegetnek időtlen történetével.

Paulo Coelho rengeteg nemzetközi és rangos díjat nyert már könyvei miatt, ami nem véletlen, a kritikusok szerint ugyanis rendkívül sajátos költői, realista és filozofikus stílusa van, mindemellett pedig szereti a szimbolikus nyelvhasználatot, aminek következtében az emberi lélekhez, a szívhez szól, és képes útmutatást adni bármilyen problémánk is legyen. Az író 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja, de nemrégiben belekóstolt a filmezésbe is - ami mindig érdekelte őt -, így jelenleg Kísérleti Boszorkány című első filmes projektjén dolgozik legújabb művei mellett. Feleségével hol Brazíliában, hol Európában élnek, az ENSZ békenagyköveteként pedig rengeteget utazik, ami újabb és újabb művek írására ihleti a rendkívül termékeny Coelhót.
3 hozzászólás

krisztike

9 éve, 11 hónapja és 26 napja

Eddig csak az idézeteivel találkoztam jó volt elolvasni hogy mégis kicsoda ő valójában!mosolygó smiley

válasz erre

zitucska

10 éve, 8 napja

Imádom Paulo Coelhot. Igazi lelki feltöltődés őt olvasni. El fogom az életet is olvasni, mert nagyon érdekel.

válasz erre

Sandy

10 éve, 8 napja

Olvastam már tőle és az nagyon tetszett. mosolygó smiley De tök durva gyerekkora lehetett.

válasz erre