12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Őszi mozgásformák, amik visszavisznek a természetbe!

2019. szeptember 21.
11.2321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A nyári időszak lezárását követően az ősz magával hozza a lelassulást és a kellemesebb időjárást is. A szabadban töltött minőségi idők meghosszabodnak, amik egy-egy szabadtéri sportnak kifejezetten kedveznek. A sztenderd sportok mellett, van néhány retro és különlegesebb mozgásforma is, amit parkban, aszfalton, de akár egy lakótelep környékén is könnyedén űzni tudunk.


Amennyiben az év nagy részében a sport kimaradt az életünkből és most szeretnénk újra egy kicsit formába hozni magunkat, akkor a futás egy gyors és kényelmes megoldás lehet, hiszen ehhez nincs szükség olyan nagy felkészülésre, mint más sportoknál. A munkához, az iskolához és az egyéb szabadidős tevékenységekhez is remekül idomul ez a sport, ami az egész testet is képes átmozgatni.

1. A futást kombináljuk határozott kitörésekkel!

A könnyed kocogást első körben fokozatosan kezdjük el, a megfelelő felszerelés és ruhaviselet beszerzése után. Nem kell rögtön a legprofibb sportfelszereléseket megvásárolni, de egy kényelmes és terepre szánt lábbelire mindenképp szükség lesz ahhoz, hogy az ízületek és a térdek ne terhelődjenek le nagyon.

A bemelegítés után egy 2-3 perces aktív futás ajánlott, amelyet különféle erősítő mozgásokkal érdemes kiegészíteni. Ezek váltakozása az anyagcserefolyamatokat is szabályozzák és a sokak által monotonnak gondolt sport sem lesz egy idő után unalmas egyéb gyakorlatok kombinálásával. A guggolások alkalmazása pedig, a vágyott alakot is hamarabb meghozza.

Őszi mozgásformák, amik visszavisznek a természetbe! - 2. kép

2. Válasszuk a retro sportok egyikét!

A roller, a görkorcsolya és a gördeszka mind-mind a 2000-res évekre jellemző közkedvelt szabadidős sportok egyike volt. Ezek a nagyobb városokban, tereken vissza-vissza köszönnek, mint népszerű sport, de a többség szemében a tinédzser kort idéző menőzéseken kívül nem egy kifejezetten hódolt elfoglaltság. A görkorcsolya mindamellett, hogy rendkívül mókás a guruló cipőkialakítás miatt, remekül erősíti a vádli izmait és segít az egyensúlyérzék fejlesztésében is.

Ezt a sportot csapatban is űzni lehet, de szabad pályákon, sima aszfaltokon is megállja a helyét. A roller, egy kisebb és egy praktikusabb formája a városi közlekedésnek. A tömegközlekedésen is mozgatható könnyed jármű multifunkcionális és gyorsabb eljutást biztosít A pontból B pontba is. A gördeszka pedig, az extrém lelkek szerelmesei lesz.

3. Válasszuk a tető jógát!

A jóga, mint mozgásforma egyre inkább népszerűségnek örvend. A sport a legbensőbb izmok átmozgatására is képes úgy, hogy közben látványos megterhelés nem éri a testet. A tető jógázást pedig, egyre több rooftop bár tetőteraszán ki lehet próbálni, ahol a reggeli napfényben lazulni és tornázni is lehet egyben, közben a kilátást csodálva.

4. Vissza a természetbe, Nordic Walking!

Az őszi időjárás tökéletes a különféle túrák megszervezésére, ahol nem is feltétlen kell a legextrémebb testmozgásoknak hódolni. A Nordic Walking, amely támasztó botokat ötvöz a gyors gyaloglással, kellően át tudja mozgatni az egész test fő izomcsoportjait, közben új tájakat is fel tudunk fedezni. A messzi zöld területek mellett, a közeli park vagy erdő is alkalmas a napi fél órát igénybe vevő aktív sétáláshoz.


Őszi mozgásformák, amik visszavisznek a természetbe! - 3. kép

5. Az úszás ősszel is remek kikapcsolódás!

A vízben való mozgás a hidegebb hónapokban is sok előnnyel járhat. A víz tehermentesíti az ízületeket, így amennyiben nagyobb súlyfelesleg van rajtunk és fokozatosan szeretnénk visszaszokni az aktív sportolás világába, akkor az úszótanfolyamokat ajánlott választani. A víz mindemellett nyugtató hatással is rendelkezik és egyes uszodákban az aquafitness és egyes wellness szolgáltatások is elérhetőek.
1 hozzászólás

Móni

4 éve, 10 hónapja és 24 napja

Engem az ősz inkább bezár, nem szeretek fagyoskodni. Inkább edzőterem ha már mozgás vagy otthon.

válasz erre