13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Összedőlhet a Dávid-szobor?

2014. május 06.
2.8041
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Nem kell, hogy a művészet szerelmesei legyünk, de Michelangelo Dávid-szobrát vélhetően ettől függetlenül is ismerjük és el tudjuk képzelni lelki szemeink előtt.

Olasz szakemberek szerint azonban nagy a valószínűsége annak, hogy unokáink már csak képről láthatják majd a híres műalkotást!

A Dávid-szobron ugyanis az utóbbi hónapokban pánikra okot adó repedéseket találtak, amelyek a márványtömbből kifaragott szobor bokarészén jelentek meg, és az olasz Nemzeti Kutatási Tanács elnöke szerint a baj nagyobb, mint gondolnánk, a kis repedések miatt ugyanis a szobor akár össze is dőlhet.

A hajszálrepedések a kutatók szerint azért jelenhettek meg a híres alkotáson, mert Michelangelo egyrészt nem a legjobb minőségű márványt használta a faragáshoz, másrészt pedig annyira megnövekedett az autóforgalom a szobor környékén, hogy az folyamatos rezgéseket generál, és emiatt keletkezhettek a repedések is.

A szakemberek kiemelték, hogy egyelőre még nincs veszély, továbbra is gipszvakolattal óvják a hajszálrepedések terjedését, azonban egy kisebb földrengést vagy közeli robbanást a Dávid-szobor már biztosan nem élne túl.