13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Okosabbak az elsőszülött gyermekek

2015. július 28.
1.8041
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Az Illinois Egyetem legfrissebb kutatásából egészen elképesztő adatok derültek ki a testvérpárok kapcsán, lévén megállapították, hogy az elsőszülött gyermekek általában mindig okosabbak az IQ tekintetében, mind fiatalabb testvéreik.

A szakértők közel 400 ezer amerikai középiskolás adatait dolgozták fel, és megállapították, hogy átlagosan egy ponttal ugyan, de mindig okosabbak voltak a legidősebb testvérek, a fiatalabbak pedig sokkal nagyobb hajlamot mutattak a szorongásra.

Mielőtt bárki megijedne, az egyetlen IQ-pontnyi különbségnek gyakorlati jelentősége nem igazán van, kívülállóként pedig észrevehetetlen, hovatovább nem is határozza meg különösebben az emberek személyiségét, sokkal inkább az, hogy milyen háttérrel rendelkeznek, vagy milyen neveltetést kapnak.

A kutatók úgy vélik, hogy ezt a minimális különbséget is azért tapasztalhatták, mert a szülőknek vélhetően egy gyerek esetén több idejük van a lurkó IQ-ját pozitívan befolyásoló tevékenységek végzéséhez, mint kettő vagy több testvér esetében, amikor megoszlik a figyelem.