Öko mosás? Hatásosabb, mint gondolnád!

Brauny , 2018. július 01.
Az elmúlt néhány évben az élet minden területén óriási változások mentek végbe, melyek határozottan elindították ismét az emberiséget a természethez való visszatalálás útján. Ez nem meglepő, hiszen konkrétan vegyszert-vegyszerre halmozunk magunk körül, aminek egészségügyi hatásai lényegében egyáltalán nem ismertek. Éppen emiatt sokan már nemcsak a gyógyszerek kapkodását igyekszik minimalizálni, hanem például a fürdéshez, sőt a mosáshoz használt megannyi vegyszert is próbálják teljesen kivonni az életükből. Így született meg többek között az öko mosás fogalma is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Öko mosás? Hatásosabb, mint gondolnád! - 2. kép

Hogy micsoda?


Az öko mosás lényege röviden és tömören nem más, minthogy az emberek teljes egészében természetes alapanyagokat használnak fel ahhoz, hogy megtisztítsák és kellemes illatúvá tegyék ruháikat. Az ugyanis mind szép és jó, hogy a sok öblítő, mosópor és egyéb vegyszer szépen kiveszi a foltot és isteni illatot ad a ruhának, azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy ezek a vegyszerek szinte 100 százalékban odakint végzik a környezetben, így szennyezve vízkészleteinket és az élővilágot egyaránt.

Az ugyanis egy dolog, hogy a szennyvizek tisztításra kerülnek, azonban egyrészt ma még mindig jelentéktelen mennyiségű szennyvíz kerül megtisztításra, a másik probléma pedig, hogy továbbra is akadnak olyan vegyületek, melyek nem szűrhetők ki a vízből. Nyilván a mosószerek iparága egy elképzelhetetlenül nagy üzlet, így rengeteg embernek érdeke, hogy megmaradjon, azonban az öko mosás szerencsére egy szuper kis alternatívát nyújthat ahhoz, hogy legalább megpróbáljunk változtatni, hovatovább ilyen irányú változásra kényszerítsük a gyártókat is.

Nem új dolog!

Az öko mosás nem egy új dolog, hiába van szuper neve, de gyakorlatilag már nagyanyáink többsége is így mosta ruháit és takarította a házat, hiszen egykoriban a szódabikarbóna vagy az ecet volt a vízkőoldó, a folttisztító, a súrolószer és még ki tudja miféle csodaszer egyben. Gyakran használták továbbá a gyógynövényeket is arra, hogy segítsenek a ruhák tisztításában és illatosításában, ergo az emberiség megint nem fedezett fel semmi újat, csupán rájött arra, hogy a vegyszerezés nem vezet jóra, és a természetes dolgok is lehetnek ugyanolyan hatásosak.

Öko mosás? Hatásosabb, mint gondolnád! - 3. kép

Hogy lehetünk mi is öko-mosók?


Ma már szerencsére meglepően egyszerűen, hiszen rengeteg olyan termék kapható a piacon, ami kifejezetten arra szolgál, hogy ilyen formában tisztíthassuk ruháinkat. Ilyen többek között a mosódió is, mely egy speciális növényi termésnek a héja, amit egyszerű mosózsákban kell a mosógépbe tenni. Ettől lényegében szappanszerű, erős folttisztító hatással rendelkező, hovatovább enyhe illatot is garantáló levet ereszt a mosógépben, amitől gyakorlatilag ugyanazt érjük el vele, mint a mosóporokkal.

Ide sorolható még a bórax, vagy a nátrium-borát is, ami egy speciális, sószerű anyag. Bár neve mesterséges dologra utalhat, de teljesen természetes, és azon túl, hogy rendkívül jó tisztítószer, még súrolóként, sőt zománc tisztítására is alkalmas. Igazán hatásos még továbbá a mosószóda, avagy a nátrium-karbonát, mely zsíroldó képessége mellett lágyítja a vizet, hovatovább áztatással könnyedén kiszedi ruháinkból a makacs foltokat is. Előnye, hogy nem fakítja a ruhákat, és puhítja az anyagot, de mivel illatot nem ad, szokás mosóporral keverni, ami így is sokat segít abban, hogy kevesebb vegyszert használjunk.
 
4 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #4 • 1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Lassan át kell erre térnem. Most sokat okosodtam ez ügyben.

becky • Messiás #3 • 1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Mosódiót már próbáltam, de valahogy nekem nem jött be.

Lili • Messiás #2 • 1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Hát ezt nem hittem volna.

krisztike • Überbrutál #1 • 1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Sosem próbáltam még ki!