0 ℃Tiszta idő
2020. február 28., péntek • Elemér

Nem is sejtenéd: Ilyen problémákat okoz a tangapapucs!

Brauny , 2014. június 26.
A nyár egyik slágerterméke idén is a flip-flop, avagy a tangapapucs lesz, ami az egyik legkönnyebb és legszellősebb viselet a legmelegebb hónapokban. Noha az aktuális divat idén már nem tűzte zászlajára, de még így is nagyon sokan viselik majd a strandon és a mindennapokban is, holott nem is sejtik, hogy milyen veszélyek várnak rá a vietnami papucsnak köszönhetően.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Nem is sejtenéd: Ilyen problémákat okoz a tangapapucs! - 2. kép

Egy kutatás már 2009-ben bebizonyította, hogy a hagyományos papucsokhoz, de még inkább a szandálokhoz képest a tangapapucs több mint 15 ezer különféle baktériumnak adhat otthont, köztük a leggyakoribb sebfertőzést okozó fajtákkal. Noha ez kisebb mennyiségben hagyományos lábbeli viselésekor is megjelenhet a lábbőrön, de mivel a flip-flop alaposan képes kidörzsölni a lábujjak közét, ezért sérülés keletkezik, és a baktérium akadálytalanul juthat be a szervezetbe, ami olyan súlyos problémákhoz vezethet, ami akár a nagylábujj amputációját is eredményezheti. Természetesen ez a legradikálisabb példa, ami ezer emberből egyet, ha érint, de vannak más, általánosabb veszélyei is a tangapapucsnak.

Aki ugyanis túl sokat hord flip-flopot, az lábujjaival egy állandó kapaszkodó mozgást imitál, mert lábfejünket csak egy vékony pánt fogja a papucshoz. Ezt a lábujjak kapaszkodó mozgása próbálja ellensúlyozni, ami állandó erőfeszítést eredményezhet, rövid távon pedig ínhüvelygyulladást, bütyköket, de általa jöhet létre a kalapácsujjnak nevezett deformációs rendellenesség is. Ha nem is történik maradandó sérülés a lábujjak között, de a vékony pánttal való dörzsölődés során gyakran képződhetnek apró hólyagocskák is a lábon, amelyek vízhólyagokká, apróbb felületi sebekké alakulhatnak át. Ezek nem csak nagyon fájdalmasak, hanem megemelik a fertőzésveszély kockázatát is!

Nem is sejtenéd: Ilyen problémákat okoz a tangapapucs! - 3. kép

Ennél is problémásabb azonban, hogy míg egy papucs általában ergonomikus kialakítású, addig a tangapapucsok 99 százaléka egyenes talpú, ami alapfeltétel ahhoz, hogy a papucs hordható legyen. Ez azonban előidézheti már rövidtávon is a lúdtalp névre hallgató deformációt, mert a sarokcsont talpi részét a lábujjakkal összekötő kötőszöveti szalag egyszerűen nem kerül alátámasztásra, ezáltal túlterheljük, ami belsőleg a lúdtalphoz szükséges elváltozásokhoz, külsőleg pedig gyulladáshoz, valamint a talpon megjelenő és fájdalmas, úgynevezett sarkantyú kialakulásához vezethet.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy a tangapapucsot viselők sokkal nagyobb arányban szenvednek sarokfájdalomtól, mint azok, akik hagyományos lábbeliket hordanak. A sarok ugyanis a test egyensúlyi állapotának megőrzéséért felelős, amit lábbeliben lényegesen jobban hozzáütünk a földhöz, mintha mezítláb közlekednénk. Ez egy ergonomikusan kialakított cipő vagy papucs esetén nem probléma, de amennyiben egy lapos- és vékony talpú tangapapucsban történik, a sarokra mért nyomást semmi sem enyhíti, éppen ezért akár a csonthártya és a bőr alatti lágy részek sérülése is felléphet.

Természetesen a fenti példák és problémák rendszeres használat és viselés esetén jelentkeznek, így nem kell azonnal kidobni a kukába a frissen vásárolt tangapapucsot, ha ugyanis néha felvesszük a strandra, vagy a kánikulában, bizonyára nem lesz tőle semmi bajunk, de a kutatások óva intenek attól, hogy rendszeresen viseljünk ilyen lábbelit.
 
4 hozzászólás

csillucs • Nagymester #4 • 6 éve, 1 hónapja és 27 napja

Én elég változatosan hordom a papucsaimat és szandáljaimat nyáron. De elég szörnyen tud hangozni ez a tangapapucsos dolog.

Pocok • Megszállott #3 • 6 éve, 2 hónapja

Még jó, hogy cipős típus vagyok.

Mariann • Megszállott #2 • 6 éve, 2 hónapja

Én nyáron csak ilyet hordok. Egyszerűen imádom, kényelmes és nagyon jó. Nekem nem csinál sem bütyköt, sem sebet, sem semmit. Érdekes volt egyébként elolvasni.

Kicsi • Überbrutál #1 • 6 éve, 2 hónapja

Én nem szeretem..folyton hasra akarok esni benne..

ezek a cikkek is érdekelhetnek

Nincsenek még hasonló cikkek.