13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Meryl Streep, egy élő legenda sikeres története

2017. március 05.
8.1751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Meryl Streep minden kétséget kizáróan egyike korunk legismertebb színésznőinek, aki a hetvenes évek óta aktív a filmvilágban, és aktív pályafutását igazi filmsikerek kísérik. Elég csak olyan klasszikusokra gondolni, mint a Kramer kontra Kramer, a Jól áll neki a halál, vagy olyan újabb kori alkotásaira, mint Az ördög Pradát visel vagy a Vadregény. Egy háromszoros Oscar-díjas és kilencszeres Golden Globe-díjas színésznőről beszélünk, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni tartalmas életét.


Meryl Streep eredetileg Mary Louise Streep név alatt 1949. június 22-én született New Jersey-ben, Harry Streep és Mary Wolf gyermekeként. Egészen fiatal koráról soha nem beszélt, ezért kevés adat áll a rendelkezésünkre, de az bizonyos, hogy a Yale Egyetemre járt, ahol 1975-ben drámaszakot végzett. Ezt követően New Yorkba vándorolt, ahol egy helyi színházban kezdett el dolgozni, de csakhamar elcsavarta a fejét a filmes világ, így 1977-ben a Júlia című mozival el is indult a karrierje. Első nagyobb szerepére sem kellett sokáig várnia, ez az 1978-as A szarvasvadász volt, amiért Oscar-díjra is jelölték. Ezt a jelölést egy évvel később be is váltotta, lévén 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmbéli alakításáért megkapta az első Oscar-díjat.

Meryl Streep, egy élő legenda sikeres története - 2. kép

Ezután egész élete a színészetről szólt, közben pedig ügyelt arra, hogy egyre sokoldalúbb életet éljen. Imádott tanulni, így önszorgalomból megtanult hajózni, hegedülni és ír táncolni is. Mindeközben karrierje egyre feljebb ívelt, így az 1982-bes Sophie választása című filmbéli alakításáért újra Oscar-díjat kapott. Bár ezt követően elég eseménytelen volt az élete, ellenben ez főként családjának volt köszönhető, aminek hatására 1995-ig nem is került rivaldafénybe, de A szív hídjai című alkotással újra a legjobbak közé emelkedett. Ezután újra szünet következett, de a 2008-ban bemutatott Mamma Mia! című musicalben újra hatalmasat alakított. Ezzel a mű nemcsak óriási kasszasiker lett, hanem a People's Choice Awards-on több mint 50 millió ember szavazatával megkapta a legjobb dal elénekléséért járó díjat.

Ezután Meryl újra felírta magát a térképre! 2011-ben először a Vaslady című filmben nyújtott alakításáért jelölték Oscar-díjra, Margaret Thatcher megformálásáért, amiért Oscar-díjat is kapott, sőt sokan élete legjobb alakításaként tartják számon. Nem véletlen, hogy Golden Globe-díjat és BAFTA-díjat is kapott még érte, miután szinte minden évben előrukkolt valami alkotással, amelyek közül Az emlékek őre és a Vadregény különösen kiemelkedőre sikeredett.

Meryl Streep, egy élő legenda sikeres története - 3. kép

Magánéletét tekintve Meryl Streep meglepően visszafogott, csendes volt a többi sikeres színésznőhöz képest. Első nagy szerelme John Cazale színművész volt, akivel 1976-tól éltek együtt, 1978-ban el is jegyezték egymást, de a férfi abban az évben el is hunyt. Alig fél évvel később, meglepő gyorsasággal Meryl Streep férjhez ment Don Gummer szobrászművészhez, akinek négy gyermeket is szült, 1979-ben Wolfe-t, 1983-ban Mary Villát, 1986-ban Grace Jane-t, majd 1991-ben Louisa Jacobsont. Férjével mindmáig együtt élnek boldog párkapcsolatban.
3 hozzászólás

Minoni

7 éve, 8 hónapja és 3 napja

Igazi példakép Meryl. És nagyon jó színésznőnek tartom.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 8 hónapja és 3 napja

Nagyon egyszerű életet élt és bejött neki. mosolygó smiley Imádom a színésznőt.

válasz erre

kalifa

7 éve, 8 hónapja és 4 napja

Nagyszerű színésznő. És tök jó h ő legalább nem vált el soha. Boldogan él.

válasz erre