Megtisztítható-e a gyümölcsök héja a növényvédő szerektől?

Brauny , 2017. november 22.
Volt időszak, nem is annyira régen, amikor az emberek nem ismerték a növényvédő szereket. Természetes volt, hogy a gyümölcsöt levesszük a fáról és azonnal beleharapunk. Talán finomabb is volt úgy az alma vagy a körte, még ha szebb talán nem is. Manapság azonban mindent, még az otthon termesztett gyümölcsöt is permetezzük, a vegyszereket pedig bár az eső lemossa, valamennyi sajnos lerakódik a héjon és a héjban. Hogy megtisztítható-e például alma, a körte vagy a szilva héja a vegyszerektől?


Teljes mértékben sajnos nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek állítólagos praktikák arra, hogy miként lehetne hatékonyan lemosni a héjastól fogyasztott gyümölcsöket. Az EPA, vagyis az amerikai környezetvédelmi hivatal például korábban azt ajánlotta a lakosságnak, hogy a gyümölcsöket egy gyenge hipós oldatban áztassuk legalább két percig. Ez azonban még ha használ is, legfeljebb a koszt és a baktériumokat oldja le, a beivódott növényvédő szert nem, illetve a hipó kellemetlen íze és szaga könnyedén megmaradhat az almán. Magyarul hatást nem érünk el vele, sőt inkább csak ártunk, hiszen ki akar hipómaradékot enni.

Megtisztítható-e a gyümölcsök héja a növényvédő szerektől? - 2. kép

A Massachussets Egyetem kísérletezett még a szódabikarbóna és a víz elegyével is, ami rengeteg dolgot képes kiválóan feloldani és fertőtleníteni, de nyilván a héjból ez sem tudja kimarni a növényvédő szerek maradékát. Bár kiválóan megtisztítja a gyümölcs felületét, azért ennek a hatékonyságára se bízzuk magunkat. Hogy lehet akkor bármilyen házilagos módszerrel megoldást találni a problémára?

Sajnos nem, és nemcsak házilagosan, laboratóriumi körülmények között sem. A héjról ugyanis már odakint az eső lemossa a vegyszerek egy nagyon jelentős részét, így a folyóvíz melletti erős dörzsöléssel a külső szennyeződésektől megszabadíthatjuk a gyümölcsöket, de olvassunk bármilyen trükköt vagy praktikát a világhálón, a héjba beivódott vegyszer-maradékkal nem lehet mit kezdeni. Pontosabban igen, ha lehámozzuk a gyümölcsöt!

Megtisztítható-e a gyümölcsök héja a növényvédő szerektől? - 3. kép

Ezzel csak egyetlen probléma van, a legtöbb gyümölcs értékes ásványi anyaga és vitaminja közvetlenül a héj alatt található, így ezzel együtt eltávolítjuk például az alma vagy a körte legértékesebb részeit, miközben az olyan gyümölcsök, mint a szilva esetében esélyünk sincs erre, hiszen nem tudjuk meghámozni. Az egyetlen megoldás alighanem a bio termékek vásárlásra, vagy az otthon, vegyszerek nélkül termesztett gyümölcsök fogyasztása lehet.
 
3 hozzászólás

Zita.Péter • Überbrutál #3 • 1 éve, 21 napja

Nehéz csak biot enni, mondjuk én jobban szeretek a piacon vásárolni.

Edit90 • Überbrutál #2 • 1 éve, 21 napja

Én erre inkább nem is gondolok. Egyszerűen megmosok mindent és remélem, hogy nem mérgezem magam annyira.

mokus84 • Überbrutál #1 • 1 éve, 22 napja

Én próbálok biot venni, de azért sajnos azokban sem bízom teljes mértékben.