0 ℃Tiszta idő
2020. február 29., szombat • Szökőnap

Már várandósan is végezhető veszélyek nélküli apasági vizsgálat!

Brauny , 2014. március 02.
Kezdjük cikkünket rendhagyó módon két egyszerű történettel, hogy mindenki megérthesse a helyzet súlyát és lényegét! Anett 11 hetes kismama, aki nagyon imádja párját, de családja nehezen tudja elfogadni a lányt, így szinte mindent megtesznek azért, hogy a baba ellenére is elszakítsák egymástól kettejüket. A harc már odáig fajult, hogy a család azzal is megvádolta Anettet: nem is fiúk gyermekét hordja a szíve alatt. A lány szeretné bizonyítani igazát, de fél attól, hogy magzatát veszélynek teszi ki az apasági vizsgálattal.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Már várandósan is végezhető veszélyek nélküli apasági vizsgálat! - 2. kép

A másik történet főhőse Júlia, egy 32 éves kismama, aki első gyermekét várja férjétől, azonban kapcsolatukat egyre inkább meghatározza a féltékenység. Férje ugyanis nagyon féltékeny Júlia volt barátjára, akivel a lány rendszeresen találkozott a múltban, a terhesség előtt is, állítása szerint azonban csak baráti beszélgetésekre. A férjben egyre erősebb a kétely, hogy a gyerek nem is tőle, hanem az asszony volt barátjától van. Júlia mindenképpen szeretné bebizonyítani igazát, de erre csak egy mód van, az apasági vizsgálat, ami eddig a terhesség alatt még nem volt kivitelezhető veszélyek nélkül.

Hangsúlyos azonban, hogy mindez már csak a múlt, a modern orvostudománynak köszönhetően ugyanis egy hagyományos vérvétel segítségével úgy lehet megállapítani már a terhesség során is, hogy ki a születendő gyermek édesapja, hogy közben a magzathoz az orvosok hozzá sem nyúlnak, egészségét tehát semmilyen formában sem teszik ki veszélynek. Hogy mikortól lehet elvégeztetni ezt a fajta forradalmi apasági vizsgálatot? Magyarországon a legtöbb helyen már a magzat 9 hetes korától 99 százalékos pontossággal megállapítható, hogy ki a gyermek feltételezett vér szerinti édesapja.

Már várandósan is végezhető veszélyek nélküli apasági vizsgálat! - 3. kép

A terhesség idején elvégezhető apasági vizsgálat eddig is létezett, de rendkívül nagy veszélyekkel járt, hiszen az orvosoknak a magzatvízből és a méhlepényből kellett mintát venniük, a beavatkozás azonban nem csak a gyermeket, hanem az anyát is veszélyeztethette. A forradalmian új eljárás - ami két éve már Magyarországon is elérhető - azonban egészen másként működik, hiszen nem DNS alapon, hanem az anya véréből történik, így egy hagyományos vérvétel elég ahhoz, hogy a terhesség 9. hetében már 99 százalékos pontossággal megállapítható legyen az apa személye.

Érdekesség, hogy a kismamától levett vérmintát Kaliforniába küldik elemzésre, ahol jelenleg az egyik, kifejezetten erre a vizsgálatra kifejlesztett labor működik a világon. A laborban a szakemberek az anya véréből kivonják a magzati eredetű DNS molekulákat, amelyeket így már nem nehéz összevetni az apa véréből származó DNS-ekkel. Ez a folyamat egyébiránt egy speciális, direkt erre a célra kifejlesztett chip segítségével történik, ami 317 ezer előre meghatározott DNS szakaszon veti össze a két mintát, tehát az eredmény közel 100 százalékos pontosságúnak nevezhető úgy, hogy közben sem a magzat, sem az anyuka nem került veszélybe.
 
3 hozzászólás

Pocok • Megszállott #3 • 6 éve, 6 hónapja és 5 napja

Elég gáz ha nincs bizalom. Akkor ne csináljanak gyereket.

krisztike • Überbrutál #2 • 6 éve, 6 hónapja és 5 napja

Nagyon nagyon jó hír. Mennyi probléma adódott az ilyen helyzetekből eddig...

Bár engem hálistennek elkerült még ez a probléma...

zsebibaba • Überbrutál #1 • 6 éve, 6 hónapja és 5 napja

Ez azért elég jó. Sok ilyen probléma van, mint a két példa volt.