Környezettudatos gyerekjátékot karácsonyra!

Brauny , 2018. november 25.
A környezettudatos hozzáállás ma már életünk minden területén egyre nagyobb figyelmet kap, azonban sok esetben hajlamosak vagyunk szemet hunyni felette, például olyan esetekben, amikor karácsony idején eszetlen költekezésbe és vásárlásba kezdünk a tökéletes ajándék felkutatásának érdekében. Idén azonban álljunk meg egy percre, és ne csak a megfelelő ajándékot próbáljuk meg megvenni például a gyerekeknek, hanem törekedjünk a környezettudatosságra is a vásárláskor. Hogy miként?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Figyeljünk az alapanyagra

Bár elég nehéz olyan játékot venni, melynek minden alapanyaga megfelelne a környezettudatos gondolkodásmódnak, sőt megkockáztatjuk, hogy ezen a téren olyan minimális a kínálat, hogy talán egyetlen teljesen környezetbarát gyerekjátékot sem tudnánk megnevezni, de érdemes mérlegelni, hovatovább a műanyagok helyett legalább a természetes alapanyagokra, a fajátékokra helyezni a hangsúlyt.

Környezettudatos gyerekjátékot karácsonyra! - 2. kép

2. A csomagolás is fontos

Sőt, majdhogynem fontosabb, mint maga a játék. Az ugyanis gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy műanyag legyen a gyerek játékszerében, azonban ha azt feleslegesen túl sok csomagolással látják el, akkor csak karácsony este egy kukányi szemét keletkezik otthon. Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk meg figyelembe venni, hogy mekkora és mennyi a csomagolása annak, amit veszünk.

3. Ma már tanúsítványok is vannak

Szerencsére egyre több gyártó gondolkodik környezettudatosan, és ennek manapság megvannak a maga tanúsítványai, illetve jelölései. Erre a legtöbben nagyon büszkék, ezáltal a csomagoláson jól látható helyeken feltüntetik, hogy például újrahasznosított papírból, vagy felesleges csomagolás nélkül, esetleg könnyen lebomló anyagokból készítették az adott terméket. Figyeljünk oda rá, érdemes!

Környezettudatos gyerekjátékot karácsonyra! - 3. kép

4. Éljen az újrahasznosítás

Merthogy egyre több jó minőségű gyerekjáték készül ma már újrahasznosított műanyagból vagy papírból, vagyis amennyiben ez a szempont fontos lenne, akkor is találunk sok alternatívát. Bár azt nem mondanánk határozottan, hogy csak újrahasznosított játékokkal meg lehet tölteni a karácsonyfa alját, ugyanakkor ha csak egyet is odateszünk, már sokat tettünk.

5. A gyereket is környezettudatosságra nevelje

Nem elég, hogy maga a játék környezetbarát alapanyagokból készül, az is rendkívül fontos lehet sok esetben, hogy magát a gyereket is megpróbáljuk arra nevelni vele. Ma már rengeteg játék van, ami talán alumíniumból és műanyagból áll, de minimál csomagolással rendelkezik, és az újrahasznosítást, a környezetbarát energiatermelést és egyéb érdekességeket oktatja gyermekünk számára, ami talán sokkal fontosabb, minthogy mindenáron környezettudatos ajándékot vegyünk, ami gyakorlatilag egyenlő a lehetetlennel.
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 7 hónapja, 1 hete és 1 napja

Jó, hogy valaki még erre is figyel. A fa játékok tényleg jók, mert azok legalább tartósak is, természetesek és akár későbbi gyerekeknek is jó vagy elajándékozni majd később.

zitucska • Überbrutál #1 • 7 hónapja, 1 hete és 2 napja

Kellenek az ilyen jó cikkek. Remélem néhány anyuka talán normális ajándékot fog a gyerekének venni.