8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Kidobott élelmiszerekből készült ételeket kínál egy ausztrál étterem

2016. január 25.
6.8301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Az élelmiszer-pazarlás mértéke a fejlett országokban világszerte elképesztő méreteket ölt, így miközben a Föld egyes részein nagyon sokan éheznek, addig az éttermi konyhák a tarthatatlan előírások miatt a megvásárolt élelmiszerek 45-50 százalékát a kukába dobják, holott azok emberi fogyasztásra még alkalmasak lennének.

Ezt a mértéktelen pazarlás elégelte most meg Ausztráliában egy étterem, akik valamilyen úton-módon - vélhetően saját felelősséget vállalva - megnyitották az első olyan étkezdét Melbourne városában, ahol kizárólag kidobott élelmiszerekből főznek.

A Brothl névre keresztelt étterem természetesen nem a kukából szedegeti ki az ételeket, mindössze összegyűjti azokat a még becsomagolt vagy legfeljebb megkezdett élelmiszereket, amelyeket más éttermek a biztonsági előírásokra hivatkozva akkor is kidobnak, ha az ételnek még semmi baja, sőt több napig fel lehetne használni.

A kvázi hulladékból ételeket készítő étterem egyébiránt mindent újrahasznosít, így például csapvíz helyett tisztított esővízből főznek, és mindezek miatt áraik 50-60 százalékkal alacsonyabbak, mint a legtöbb ausztrál étterem esetében, miközben egy külön minőségellenőr gondoskodik arról, hogy valóban csak olyan étel kerülhessen az asztalra, ami emberi fogyasztásra még alkalmas.