8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13

2019. április 07.
7.7751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mint minden évben, úgy idén is frissítette ZenBook családját a tajvani márka, így a család egy újabb taggal bővülhetett, méghozzá a kompakt méretű ZenBook 13-al. Külsőre folytatja a letisztult, elegáns vonalakat, a fémhatású burkolattal, míg belsőleg a legújabb hardvereket találjuk és egy kis extrát a touchpadba rejtve, de erről majd később. Mai cikkünkben bemutatjuk az Asus ZenBook 13-at (UX333).


Kompakt külső

A ZenBook 13-at a mérnökök úgy alkották meg, hogy az minden tekintetében a horodzhatóságra fókuszál. Ennek köszönhetően ultrakompakt és ultrakönnyű lett a laptop, amit akár egész nap magunkkal vihetünk a munkahelyre vagy éppen az iskolába. Méretét tekintve valóban kicsi, ugyanis kisebb mint egy A4-es méretű papírlap, mégis megmaradt a 13 hüvelykes kijelző. Ez elsősorban a 4 oldali NanoEdge kijelzőnek köszönhető, ugyanis nagyon vékony lett a laptop kávája. A noteszgép mindösszesen 1,09 kg, amit egy egyszerű válltáskában is cipelhetünk, de szerencsére az Asus most is gondoskodott a laptop tokjáról ugyanis a csomagolásban találunk egyet.

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13 - 2. kép

Ha felnyitjuk a készüléket, akkor azonnal feltűnik a széles betekintési szög, 143 fokban kinyitható, így akár prezentáció megtartására is alkalmas lehet. A kijelző a már megszokott Full HD, gyönyörű színekkel. A korábban bemutatott ZenBook-nál már megismerhettük a különleges ErgoLift zsanért, mely automatikusan megemeli a billentyűzetet, ezzel kényelmesebbé teszi a gépelést, valamint a laptop hűtője is optimálisabban tud működni.

A laptop két színben érhető el: királykék és jégcsapezüst. Nálunk az elegáns jégcsapezüst járt, melynek gyönyörű rózsaarany díszítőpanelei vannak, amitől igazán nőiessé válik a készülék.

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13 - 3. kép

Belső energia

Az Asus mérnökei nem bízták a véletlenre a dolgot ha akksiidőről van szó, ugyanis az évek során folyamatosan fejlesztették a ZenBook család akkumulátorait, melynek köszönhetően a ZenBook 13-ommal már akár 14 órán át pötyöghetünk a gépen. Természetesen a hétköznapokban, masszív használat mellett ez az idő nagyjából 8-9 óra - tesztünk során ez volt a maximális idő, amit bírt a laptop - , ami nem elhanyagolható egy rohanós világban, amikor a mobilitás mindennél fontosabb. Emellett viszonylag hamar feltölti 100 %-ra a készüléket a töltőkábel, ami sajnos nem kapta meg a Type-C szabványt, amit a korábbi ZenBook-oknál már megszokhattunk.

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13 - 4. kép

A vas alatt a legújabb, nyolcadik generációs Intel processzorok dolgoznak, melyek akár kétszer gyorsabbak, mint elődjeik. Természetesen több konfigurációban vásárolhatóak meg a készülékek. Háttértár esetében akár 1 TB SSD-vel is megvásárolhatjuk a laptopot. A jó hangzásról ismét a Harman Kardon csapata gondoskodott, akik a legjobb hangszórókat biztosították a márka számára, amikkel akár igazi moziélménnyé válhat a filmezés egy hosszú út során.

Hatékony extrák

Bár az extrák között nem sorolhatjuk fel az érintőképernyőt, azonban került a laptopba egy olyan hasznos dolog, ami azok számára lesz igazi aduász, akik rengeteg táblázattal dolgoznak és fontos számukra a numerikus billentyűzet megléte. A ZenBook 13 ugyanis egy exkluzív NumberPad-et kapott az érintőpadbe rejtve. Csupán egy érintéssel elővarázsolhatjuk a NumberPad-et és azonnal írhatjuk be a számokat, miközben a kurzor funkciót is megtartja. A tesztünk során természetesen mi is kipróbáltuk és nekünk kicsit többször kellett megnyomni a NumberPad-et előhívó gombot ahhoz, hogy megjelenjenek a számok.

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13 - 5. kép

Bár ujjlenyomatolvasó nem került a laptopba, a Windows Hello arcfelismerő azonban belekerült, így arcunk felismerése után, azonnal használatba vehetjük gépünket. De ha mindez nem lenne elég, akkor a Cortanának köszönhetően akár hangoddal is irányíthatod laptopodat. Ennek a két funkciónak köszönhetően megtapasztalhatod a kéz nélkül irányítást.

Miért szerettük meg a ZenBook 13-at?

A mérete bár elsőre ijesztő, az ember nagyon gyorsan megszokja a kis méretet, így mindenhová magával fogja cipelni és bizony a szuper akkumulátornak köszönhetően egész nap megbízható társ lesz a ZenBook 13. Amennyiben a számok és táblázatok világában tevékenykedünk, akkor a legjobb választás ez a laptop, hiszen a touchpad-be rejtett NumberPad óriási segítséget nyújt a mindennapokban, de legfőképpen a munkában.

Kicsi a bors, de erős - kezünkben az Asus ZenBook 13 - 6. kép

4 hozzászólás

Pocok

5 éve, 5 hónapja és 16 napja

Hű de csajos, viszont nagyon szép. Bár azt nem értem miért nem type-c töltöt kapott.

válasz erre

Sandy

5 éve, 5 hónapja és 16 napja

De picik meglepett smiley hihetetlen milyen laptopokat gyártanak.

válasz erre

Lili

5 éve, 5 hónapja és 18 napja

Wáó ilyet még nem láttam, hogy a touchpadban van billenytűzet. meglepett smiley írtó menő.

válasz erre

Perec

5 éve, 5 hónapja és 19 napja

Nem rossz gép, bár egy kicsit vastagnak tűnik a képek alapján.

válasz erre