13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Készíts levendulás öblítőt házilag!

2014. július 05.
7.4501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egyre több ember ébred öntudatára világszerte, hogy a mai divatipar jelentős része egészségtelen tartalmú, lényegében vegyszeres készítményeket traktál ránk, de sokan nem tudják, hogy ebből az állapotból van kiút. Tudtad például, hogy a mai hormonális betegségek 80 százalékáért az öblítők a felelősek? Ha szeretnéd elkerülni a bajt, és megismerkedni egy természetes alapanyagokból is elkészíthető öblítőt, most bemutatunk egy receptet, amit annak idején dédnagymamáink is előszeretettel alkalmaztak.



Készíts levendulás öblítőt házilag! - 2. kép

Azt mindenki tudja, hogy az öblítők rengeteg vegyszert, illetve káros anyagot tartalmaznak, akárcsak a mosószerek és az egyéb tisztítószerek jelentős része. Szerencsére van alternatíva, így mi is könnyedén elkészíthetünk otthon egy olyan házi öblítőkülönlegességet, ami nem csak a bolti öblítők árának töredékéből állítható elő, hanem ezen felül még garantáltan mentes a káros anyagoktól is. A levendulás öblítő előnye, hogy nem csak olcsó, hanem illata is kiváló, hosszú ideig frissen tartja a ruhákat, és mivel nem tartalmaz allergéneket, még az érzékeny bőrűek is nyugodtan használhatják. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy használatával ruháinktól távol tarthatjuk még a molyokat is!

Mi kell ahhoz, hogy a levendulás öblítő házilag is kivitelezhető legyen? Talán megdöbbentő, de mindössze négy összetevőre, illetve kellékre lesz szükséged hozzá 1 liter gyártása esetén, amelyek a következők:
egy üres, legalább egy literes zárható flakon a készítmény tárolására
egy deciliter almaecet, vagy ha nincs, akkor hagyományos 10 százalékos étkezési ecet
egy csokor friss vagy szárított levendulavirág, illetve néhány csepp levendulaolaj (illóolaj is megteszi)
kilenc deciliter víz

Készíts levendulás öblítőt házilag! - 3. kép

A házi levendulás öblítő olyan egyszerűen elkészíthető, mint amilyen kevés összetevő kell hozzá. Előbb azonban illendő megmagyarázni, hogy miért is fontos, hogy ecetet tegyünk bele! Az ecet egy nagyon régi, hagyományos és bevett tisztítószer, ami nem csak kiváló szagtalanító, hanem képes puhává varázsolni a textilanyagot, ezen felül pedig még a ruhák szálai közül is ki tudja mosni a szennyeződéseket. Mivel kiváló vízoldó, ezért mosógépünk és vízvezetékeink állapotát sem rontjuk tovább, sőt mi több, inkább javítjuk vele! Természetesen nem kell aggódni, az ecet szúrós szaga a száradás után egyáltalán nem érződik majd ruháinkon, csak a friss és kellemes levendulaillat!

A tényleges elkészítés egyáltalán nem tekinthető nehéznek! Első lépésként a flakonba töltjük a vizet, majd az ecetet, amit alaposan elkeverünk. Ezután apró darabokra tépjük és vágjuk a levendulavirágokat - friss növény esetén össze is zúzhatjuk kicsit -, és beleszórjuk a vízbe, majd tetszés szerint illatosítjuk levendulaolajjal - esetleg más illóolajokkal. Az üveget ezután gondosan lezárjuk, és fénytől védett helyre tesszük legalább 3-4 napra. A szükséges idő leteltét követően a levendulás házi öblítő a leszűrés után azonnal használható, hatása pedig megdöbbentően hasonlít majd a jelenleg kapható vegyszeres öblítők többségéhez.
3 hozzászólás

mokus84

10 éve, 7 hónapja és 19 napja

Megint egy olyan tipp ami nagyon hasznos! Nem kísérleteztem ilyen dolgokkal otthon még sosem de ez is egy nagyon jó ötlet!

válasz erre

blondi

10 éve, 7 hónapja és 19 napja

Szuper cikk volt!mosolygó smiley

válasz erre

Minoni

10 éve, 7 hónapja és 19 napja

Szuper tippek és ötletek! Imádom, több ilyet!mosolygó smiley

válasz erre