1 °Ctiszta égbolt
2021. március 09., kedd • Franciska, Fanni

Karantén a járványhelyzetben? Ezért betarthatatlan és felesleges ebben a formában!

Brauny , 2020. december 02.
Eszünk ágában sincs tagadni, hogy a jelenlegi járványhelyzet kiváltója, azaz a COVID-19 nem létezik, nem tagadjuk meg a tudományos kutatások eredményeit, ugyanakkor vitatjuk, hogy megfelelő intézkedések történtek-e annak érdekében, hogy az esetszámok tényleges csökkenésnek induljanak. Rengeteg fórumon és egyéb helyen olvasható ugyanis - illetve közvetlen környezetünkből is sokan tanúsítani tudják -, hogy a jelenlegi karanténok például nemcsak értelmetlenek, de teljességgel tarthatatlanok is. Hogy miért?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Az emberek hazudnak

Mert senki sem akar rosszat a másiknak, és ez ebben a szituációban annak ellenére is normális viselkedés, hogy bizonyos szempontból veszélyesnek nevezhető. Vegyük példának a jelenleg zajló és sokak által vitatott tanári ellenőrzéseket. Tegyük fel, hogy egy tanító pozitív. Hazaküldik, a teljes osztályával együtt, de utóbbiaknak csak önkéntes a karantén. Mi a garancia arra, hogy a gyerekek nem hordozók, nem viszik haza a vírust, nem adják tovább a szülőknek, ők nem viszik be a munkahelyre és adják át további 100 embernek, majd ők másnak további 1000 embernek és így tovább. A láncolat követhetetlen és rögtön látható, hogy mennyire vitatható.

Gondoljuk azonban tovább egy kicsit mindezt! Tegyük fel, hogy az 50-60 százalékos bizonyossággal működő gyorsteszt pontos volt, és a tanító valóban pozitív. Hazamegy, majd a közeli hozzátartozókkal együtt karanténba vonul, csakhogy mikor a Népegészségügyi Hivatalból keresik, abszolút a saját bevallása szerint kell jelentenie, hogy kikkel érintkezett. Azt nyilván nem írhatják bele, hogy senkivel, pedig érintkezett ő az elmúlt napokban a komplett tanári karral, az iskola egyéb dolgozóival, más osztályokkal, más gyerekekkel, a bolti eladókkal a postai dolgozókkal, a sort pedig folytathatjuk sokáig.

Karantén a járványhelyzetben? Ezért betarthatatlan és felesleges ebben a formában! - 2. kép

Mivel azt nem írhatják fel a papírra, hogy senkivel nem érintkezett, legalább a férjét vagy a feleségét be kell diktálnia, így őt is rögtön koronavírusosként kezelik - senki sem tudja, hogy ők belekerülnek-e a statisztikába vagy sem -, és karanténba kell vonulniuk. Ha viszont van a háztartásban még két tinédzser vagy felnőtt gyerek, ők ugyanúgy élhetik az életüket, mint eddig, azaz ha valamelyik szülőjük valóban fertőzött, akkor ugyanúgy kihordják otthonról a vírust. Merthogy azt egyetlen család sem vállalja, hogy minden tagjuk karanténba vonul, és 10 napig másokra hagyatkoznak például a bevásárlással.

Karantén a járványhelyzetben? Ezért betarthatatlan és felesleges ebben a formában! - 3. kép

Az ellenőrzés is felszínes

Bár szigorúak a büntetések és egyebek, a karanténba küldött emberek ellenőrzése gyakorlatilag teljességgel felszínes. Márpedig az a személy, aki jól érzi magát és egy panellakásban lakik, biztosan nem marad majd a négy fal között 10 napon át, és ezt bizony minden további nélkül megteheti, hiszen a karanténban lévők ellenőrzése felszínes. A rendőrségnek ugyanis értelemszerűen nincs elég kapacitása erre, így a 10 nap alatt egy személyre jó ha 2-3 alkalommal rá tudnak nézni, és sok esetben be sem kopogtatnak, mert nincs idejük rá, annyira túlterheltek.

Ez ebben a formában mondhatni felesleges, hiszen amennyiben aznapra megvolt az ellenőrzés, gyakorlatilag senki sem ellenőrzi, hogy az illető hová megy vagy mit csinál. Nyilvánvalóan a törvénytisztelő polgárok esetében nem kell attól tartani, hogy megszegik a szabályokat, de mindig voltak, és mindig lesznek is rebellis személyek, akik kihasználják a felszínes ellenőrzéseket.
 
1 hozzászólás

eperjam • Überbrutál #1 • 3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Néha tényleg nevetséges. Egyik barátnőm elkapta, őt karanténba tették, de a vele együtt élő pasiját nem. Nem is értették a dolgot. Persze a pasi is inkább otthon maradt.