8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Jövőre már új húszezresünk is lesz

2014. december 05.
1.8271
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Magyar Nemzeti Bank a napokban árasztotta el az országot az első új típusú tízezres bankjegyekkel, amelyekkel sokan már találkoztak is, így tudják, hogy miként néz ki a kérdéses fizetőeszköz, ami után hamarosan egy másik bankjegyet is megújíthat majd az MNB.

Noha az ezresek, a kétezresek és az ötezresek már régebb óta forgalomban vannak, azonban a Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb hírek szerint mégis úgy döntött, hogy a hamisíthatóság megakadályozása érdekében inkább a legnagyobb bankjeggyel folytatja a sort.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan jövőre a húszezres is megújult formát kap, és bár az MNB egyelőre konkrét részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban, így dizájntervet sem mutattak, ellenben azt kiemelték, hogy a 2001-ben bevezetett húszezres bankjegy sokkal védettebbé válik a hamisítás ellen.

Hogy mennyibe kerül mindez Magyarországnak, illetve a Magyar Nemzeti Banknak? A hírek szerint bankjegyenként átlagosan 40-50 forintba, ami nem túl nagy kiadás az MNB-nek, hiszen évente 4,1 milliárd forintot költenek újabb bankjegyek előállítására.

Persze a pénzünk ettől még sajnos továbbra sem fog többet érni...