8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

James Dashner, az ifjúsági fantasy egyik nagyágyújának élete

2015. október 07.
2.6221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
James Dashner kortárs amerikai regényíró, aki az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Többségében gyermekeknek, illetve fiatalabbaknak szánt művei az ifjúsági fantasy kiemelkedő darabjainak tekinthetők, de közülük is toronymagasan kiemelkedik az Útvesztő-trilógia, amelyet a magyar közönség is olvashatott már. Mivel kevés igazán jó fantasy író működik jelenleg ebben a műfajban, úgy döntöttünk, hogy górcső alá vesszük a fiatal művész eddigi életét és pályafutását.



James Dashner, az ifjúsági fantasy egyik nagyágyújának élete - 2. kép

James Smith Dashner 1972. november 26-án született Georgia államban, ahol életének jelentős részét töltötte, de a nyugodtabb élet reményében, valamint az alkotás miatt a Sziklás-hegységbe költözött családjával, avagy feleségével és négy gyermekével. Pénzügyi szakon végzett, és sokáig a szakmájában is dolgozott, de már hosszú évek óta hivatásos íróként keresi kenyerét, ami mindig is óriási álma volt, hiszen gyerekkora óta arra készült, hogy egyszer író lehessen belőle, emiatt pedig igyekezett már akkoriban is minden egyes könyvet elolvasni, amihez csak hozzájutott. Személyes kedvencei a Gyűrűk Ura és Narnia voltak, amelyek hatása az ő művein is kimutathatók!

James Dashner azonban nem elégedett meg azzal, hogy csak egyszerűen olvasson, számára az igazán nagy dolog a történetek elmesélése volt, így amint ráakadt otthon szülei írógépére, azonnal írni kezdett - természetesen korához illő, kezdeteleges történeteket, amelyek elvezették ahhoz, hogy végül a legjobbak közé emelkedhessen. Az író soha nem titkolta, hogy mennyire komoly inspirációt merít kortársaiból, sőt mi több, minden általa valaha elolvasott film vagy sorozat komoly hatással volt rá. Az Útvesztő-trilógia esetében például kimagaslóan érezni olyan művek hatását, mint a Legyek Ura vagy a Végjáték.

James Dashner, az ifjúsági fantasy egyik nagyágyújának élete - 3. kép

Mindez azonban nem probléma, hiszen Dashner mestere annak, hogy saját képére, saját világára formálja az összes beszippantott információt, így bármikor elveszíti az ihletet, csak elolvas egy könyvet, vagy megnéz egy filmet, és máris tovább tudja álmodni saját történeteit. Legfőbb területei az ifjúsági fantasy-k - a Narnia, a Harry Potter és társaik -, de egyre többször jegyez felnőtt könyveket is több-kevesebb sikerrel. Aktív íróként egyébiránt 2003 óta dolgozik, akkor sikerült otthagynia addigi munkáját, és teljes egészében az írásnak szentelnie életét, miután megjelent, és visszafogott sikert is aratott első önálló regénye.

James Dashner eddigi viszonylag rövid pályafutása során nagyon sok kimagasló díjat nyert, amelyeket főként az Útvesztő könyvek miatt kapott, méghozzá nem véletlen, hiszen a trilógia első része egy teljes évig vezette a New York Times bestseller listáját. Az író egy megrögzött fanatikus, aki szabadidejében is szenvedélyének él, így nagyon sokat olvas, filmeket és sorozatokat néz, vagy síel. Többször kiemelte már interjúi során, hogy a világ egyik legszerencsésebb embernek tartja magát, hiszen nem csak meg tud élni legkedvesebb elfoglaltságából, hanem még a családját is képes ellátni belőle.
5 hozzászólás

norcso91

9 éve, 3 hónapja és 8 napja

Nagyon jó a könyv és a filmek is amik készültek belőle.

válasz erre

dgabriella

9 éve, 3 hónapja és 8 napja

Unokámnak ezt a könyvet kellet megvenni, már el is olvasta

válasz erre

szagnes92

9 éve, 3 hónapja és 8 napja

Nagy elismerésem, nagyon jól sikerültek az útvesztő könyvek, olvastam őket ( kicsit a befejezéssel nem vagyok kibékülve). Csak így tovább! mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

9 éve, 3 hónapja és 9 napja

Nem olyan régen kezdett el írni. Jó hamar sikerült befutnia.

válasz erre

leoni

9 éve, 3 hónapja és 9 napja

Tényleg nagyon felkapott lett. A filmet láttam és az tetszett.

válasz erre