13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Jacqueline Kennedy Onassis, az első divatos first lady élete

2016. október 16.
6.3731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Jacqueline Kennedy Onassis az Egyesült Államok 35. elnökének, név szerint John Fitzgerald Kennedy-nek a feleségeként írta be magát a történelemkönyvek lapjaira, aki a legtöbb first lady-vel ellentétben meglepően világi életet élt, ezáltal ő volt az első olyan elnöki feleség, aki úgy volt előkelő, hogy közben a divatot is követte. Ez elég indok volt arra, hogy az alábbiakban bemutassuk nektek az ő életét!



Jacqueline Kennedy Onassis, az első divatos first lady élete - 2. kép

A first lady eredetileg Jacqueline Lee Bouvier néven született a New York állambéli Southamptonban, 1929. július 28-án, a tőzsdeügynökként ismert John Vernou Bouvier lányaként. Jómódú neveltetést kapott, mindig is a gazdagabb réteghez tartozott, noha átlagos gyerekkora volt, imádott rajzolni, olvasni és verseket írni, de élete egyik nagy szenvedélye a lovaglás volt. Szülei válása nagyon megviselte a 11 éves Jacqueline-t, aki a legjobb óvodába és iskolákba járhatott, így került többek között a franciaországi Grenoble Egyetemre, ahonnan a Sorbonne-ra, majd a George Washington Egyetemre került, és 1951-ben itt szerzett diplomát francia irodalomból. Ennek ellenére mégis újságíróként helyezkedett el a Washington Times-nál. Első nagy szerelme John Husted tőzsdeügynök volt, akivel eljegyzésüket három hónappal később felbontották, ami később szerencsés lépésnek bizonyult, hiszen Jacqueline Bouvier 1952-ben megismerkedett John Kennedy-vel, aki először nem igazán érdeklődött a lány iránt, karrierje jobban izgatta, de miután szenátorrá választották, kapcsolatuk komolyra fordult.

Ebből előbb eljegyzés, majd 1953 szeptemberében esküvő is lett. Jackie már itt megmutatta, hogy nem egy átlagos nő, hiszen egy egészen sajátos, egy Ann Lowe által tervezett esküvői ruhában állt oltár elé. A házasságot követően a pár a virginiai McLeanben telepedett le, azonban az ifjú ara nagyon nehezen viselte a politikával járó viszontagságokat, és nagy gondot jelentettek számára férje egyre sokasodó nőügyei is, amivel a házasság ellenére sem tudott változtatni. Kennedy mindezen túl Addison-kórban szenvedett, és koreai háborús sebesülése miatt krónikus hátfájástól is szenvedett, ami többször próbára tette kapcsolatukat, de még inkább az, hogy nagyon megszenvedtek a közös gyermekekért, így 1955-ben Jacqueline először elvetélt, egy évvel később pedig egy halott kislányt szült - néhány hónapig külön is éltek ezután -, de 1957-ben megtörtént a csoda, így a nő először egy egészséges kislánynak adott életet, majd 1960-ban egy fiúval örvendeztette meg férjét. Ezt követően azonban újabb tragédia történt, miután második kisfiúk, Patrick három napos korában csecsemőkori légzéselégtelenségben, 1963 augusztusában elhunyt.

Jacqueline Kennedy Onassis, az első divatos first lady élete - 3. kép

Mindeközben azonban a párost mindvégig együtt tartotta a politika. 1960-tól John F. Kennedy bejelentette indulását az elnöki posztért, amiben felesége is segítette őt. Jackie boltokban beszélt, középiskolásoknak dedikált, több ezer kampánylevélre válaszolt, televíziós reklámokat vett fel és nyilatkozott a sajtónak. A nagy munkának meg is lett az eredménye, John elnök, Jacqueline Kennedy pedig first lady lett, aki a 31 évével az USA egyik legfiatalabb elnökfelesége volt. Emiatt ellentéte volt mindannak, amit ezen tisztség alatt az emberek megszoktak. Fiatal, csinos és intelligens volt, hovatovább imádta az eleganciát és a divatot, bár zárkózott volt, az amerikai közvélemény imádta és bálványozta őt, amihez hozzájárult, hogy nagyon sok társadalmi eseményt szervezett, rengeteg újdonságot hozott a politikai életbe - először vegyített estélyeken művészeket és politikusokat -, és mivel közvetlen volt, ezért csakhamar mindenki szívébe belopta magát. Egyik nagy tette volt még a Fehér Ház teljes felújítása és bemutatása a nagyvilág számára.

A Kennedy házaspár külsőleg álomszerű életet élt, és bár voltak közöttük súrlódások, az igazi nagy tragédia 1963. november 22-én következett be, amikor Dallasban, a pár John Bowden Connally kormányzóval és feleségével az Elm Streeten haladtak keresztül egy nyitott fedelű autóban. Itt történt az évszázad merénylete, aminek részeként szó szerint kivégezték az elnököt és a mellette utazó kormányzó is, amit Jackie sértetlenül megúszott ugyan, de napokig sokkos állapotban maradt, sőt a történtek után sokáig véres ruháját sem volt hajlandó levenni. A történtek után Jacqueline nem volt már ugyanaz az ember, mint régen. Még zárkózottabbá vált, kerülte a nyilvánosságot, és bár később még egyszer megházasodott - a görög Arisztotle Onassis felesége lett -, és 1975-ig, a hajómágnás haláláig voltak együtt. Ezt követően Jackie visszavonult, nem is ismerkedett, utolsó éveiről szinte semmit sem tudni, kivéve azt, hogy 1994. május 19-én, rákban hunyt el.
2 hozzászólás

Linda

8 éve, 1 hónapja és 25 napja

Volt része szerencsében és sok tragédiában is szegénynek.

válasz erre

Mirjam

8 éve, 1 hónapja és 25 napja

Nem lehetett egyszerű átélni a gyilkosságot.

válasz erre