18 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Itt a Black Friday! Erre figyelj oda, hogy ne verjenek át!

2016. november 19.
9.7901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Mint minden évben, úgy idén is ránk köszöntött a Black Friday, avagy a Fekete Péntek, amit - mint megannyi mást - sikerült eléggé félreértelmezetten átvennünk Amerikától. Míg ugyanis odakint valóban őrületes akciókat tartanak ilyen alkalmakból a kereskedők, addig itthon már simán Black Friday az is, ha valaki 5-10 százalékos akciót ad a korábban 15-20 százalékos áremelésen átejtett kifutó termékre. A Fekete Pénteknek nagyon sokan bedőlnek, de érdemes odafigyelni, és ha te nem akarsz átverés áldozata lenni, akkor fogadd meg tanácsainkat!



Itt a Black Friday! Erre figyelj oda, hogy ne verjenek át! - 2. kép

1. Micsoda akció! Vagy mégsem?

Mondjuk ki nyíltan és őszintén: a Black Friday Magyarországon a csalásról és az átverésről szól! Persze tisztelet néhány kivételnek és kereskedőnek, aki valóban abszolvál néhány óriási akciót, de az esetek többségében a Fekete Péntek az év legnagyobb átverése. Ha nem hisszük el, érdemes jövőre figyelemmel követni a kérdéses akció előtti trendeket. Nagyon sok kereskedő ugyanis ilyenkor mesterségesen felveri az árakat, és amikor itt a nagy alkalom, akkor hirtelen meghirdeti a nagy akciókat, és mindenki örül neki, hogy milyen kihagyhatatlan áron jutott hozzá a termékhez. Közben pedig elég csak felcsapni az Árukeresőt ahhoz, hogy rádöbbenjünk: más helyen akció nélkül is ugyanennyibe kerül, vagy még olcsóbb az adott termék.

2. Mennyi? Most komolyan?

Az amerikai trendek után a legtöbb embernek ráadásul csalódást is okoz a Fekete Péntek! Merthogy mit hallunk odakintről? Televíziók féláron? Háztartási kisgépek 60-70 százalékkal olcsóbban? Hogy miért nincs ilyen Magyarországon? Nem tudunk rá válaszolni, csak azt tudjuk, hogy nincs, illetve azt, hogy a legjobb esetben is maximum 25-30 százalékos akciókkal találkozhatunk, vagy ha van is valamiből komolyabb árzuhanás, akkor az vagy nem érdekel semmit, vagy már reggel 5 órakor elfogyott, és valószínűleg soha nem is volt belőle a boltban.

3. Csókolom, tűzhely van?

Nincs, és más sincs. A Black Friday másik nagy átverése, hogy itthon a kereskedők tipikusan vagy a rosszul fogyó termékeiket akarják eladni, ami féláron sem fog kelleni senkinek, vagy azokat, amelyekből jó ha egy-két darab van raktáron, és normál esetben is elvitték volna karácsony előtt akár pár ezer forinttal drágábban is. Persze ha van is raktáron az adott húzótermékből, maximum egy-kettőt tesznek elérhetővé a kereskedők, a többit pedig meghagyják későbbre, hiszen jönnek az ünnepek, akkor is el fog menni az a tévé pár zerért drágábban.

Itt a Black Friday! Erre figyelj oda, hogy ne verjenek át! - 3. kép


4. Hiányoznak az igazán jó cuccok!

Ugye neked is feltűnt, hogy a Black Friday nem a trendekről szól, hanem a készletek kisöpréséről. Mondjuk ki bátran, nincs ebben mit szégyellni! Láttál például valahol 30 százalékkal olcsóbban iPhone 7-et? Féláron 4K tévét? Bizonyára nem, aminek az oka szimplán az, hogy itthon sajnos ez a kezdeményezés nem erről szól.

5. Black Firday = szerverleállás!

A Black Friday másik lépfenéje, hogy hiába hirdetnek a boltok néha egy-egy jó akciót, ha le is tudnánk csapni rájuk, jön a kötelező szerverleállás, aminek köszönhetően lehetetlenség rendelést leadni. Sokak szerint ezt egyes boltok direkt csinálják a túl kicsi készlet miatt, de akármi is legyen a háttérben, az biztos, hogy komoly probléma, amit a legtöbb helyen nem orvosolnak, és évről-évre eljátszanak, ergo ha el is jutunk a termékkel a kosárig, mire megrendelnénk, vagy összeomlik az oldal, vagy a lassúság miatt azt tapasztaljuk, hogy időközben elkapkodták előlünk, amit kinéztünk.
4 hozzászólás

Kamilla

7 éve, 11 hónapja és 22 napja

Én nem szoktam ilyenkor vásárolni. Mindenhol teli emberekkel, meg annyi felesleges dolog van leárazva...semmi értelmük.

válasz erre

rDAVE

7 éve, 11 hónapja és 23 napja

Lehet, hogy ott jobbak az akciók, de náluk sem az okos vásárlásról szól a dolog. Minden sz.rt el lehet olyankor adni, rengetegen bele sem gondolnak kell-e nekik... A sok túlárazott vackot leviszik karácsony előtt, hogy jól bevásároljanak belőle. Az egész Black Friday egy átverés. Meg még sok minden más is a multikultiktól.

válasz erre

debbie

7 éve, 11 hónapja és 26 napja

Van néha egy-két jó akció, csak tényleg kevés van belőle. szomorú smiley

válasz erre

pilótakeksz

7 éve, 11 hónapja és 26 napja

Pont ezek miatt hagyom ki a black fridayt. Képtelenek nálunk normális akciót adni...

válasz erre