12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Ismerd meg cicád minden rezgését

2022. május 01.
46.6841
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Talán sok cicagazdi nem is sejti, hogy a dorombolás akár fájdalmat is jelezheti a macskánál, vagy éppen azt, hogy a cicák csak nekünk nyávognak, minderről Pintér Attila, a macska-viselkedés szakértője mesélt nemrégiben.

A Whiskas szakértője elmesélte, hogy a cicák dorombolással nem csak azt jelzik, hogy nagyon jól érzik magukat, hanem azt is, ha éppen fáj valamilyük.

Ugyanis a cicák a dorombolással képesek gyógyítani magukat. A kiadott hang frekvenciája ugyanis (20-140 Hz) egybeesik azzal a hangtartománnyal, ami a csontjaik gyógyulását és a gyulladások csökkentését segíti, emellett pedig az endorfin természetes fájdalomcsillapító hatással bír.

További érdekesség, hogy a macskák alapvetően felnőtt korukban már nem nyávognak, ők már csak szagjelekkel, fújással, nonverbális és más módokon beszélnek egymással. Azonban hamar rájöttek a kis négylábúak, hogy az emberek nem értik ezeket a jeleket, így csak miattunk maradt meg a nyávogás felnőtt korban is. Különböző kutatások szerint, a cicák több száz különböző hangot képesek kiadni, egyedileg alkalmazkodva a gazdáikhoz, annak nyelvéhez, akcentusához, hangszínéhez.