13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Így ünneplik a karácsonyt a világ más részein

2013. december 25.
3.4411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokaknak talán még elképzelni is nehéz, hogy bár több millió ember él a Földön, sokaknak a karácsony csak egy újabb nap a sok közül mindenféle felhajtás, ajándékok, karácsonyfa, díszek, pompa és csillogás nélkül.


Ugyan a karácsony egy keresztény ünnep, de akadnak akik nem eszerint ünnepelnek. Kínában például a karácsonyt az ország csekély számú vallásos lakossága csendben, meghitten, díszek és egyebek nélkül ünnepli meg, és bár karácsony nincs hivatalosan, az országban mégis képeslapi köszöntéseket és ajándékokat küldenek egymásnak az emberek ebben az időszakban. Nem kell azonban messze menni Kínától, Hong Kongban és Makaóban máris gazdag karácsonyi ünnepeket találunk, ami azzal magyarázható, hogy a régiók korábban nyugati gyarmatok voltak, ami igaz Indiára is, ahol szintén van karácsony, holott a buddhizmus őshazájáról beszélünk - éppen emiatt inkább egy üzletágról, mint inkább valódi, meghitt ünnepről van szó arrafelé.

Japánban ugyan nem nemzeti ünnep, de az üzleti világ szintén a karácsony megünneplésére kényszeríti az embereket. A szigetországban egyébiránt az ősi tradíciókban éltek a karácsonyi hagyományok egészen addig, amíg be nem tiltották őket. Érdekesség, hogy Dél-Koreában és Szingapúrban azonban munkaszüneti nap és nemzeti ünnep is a karácsony, ahol keverednek a keresztény és a nem keresztény szokások. Van tehát fadíszítés és szentmisék is, amiket sajátos ételekkel dobnak fel, ám ezek a hagyományok inkább az amerikanizálódás hatására jelentek meg ezekben az országokban.

Meglepő lehet, de a leginkább muszlimok lakta Libanonban is megünneplik a karácsonyt, és mivel állami ünnep, ezért az iszlám hitűek is kapcsolódnak hozzá, de a vallási különbségek miatt nem istentiszteletre, hanem karácsonyi koncertre járnak. Libanonban sem marad el a házdíszítés és a kivilágítás, a jellegzetes ételek között pedig a nyugati hagyományok és a keleti ízvilág ötvöződését találjuk.

Így ünneplik a karácsonyt a világ más részein - 2. kép

Habár sokan nem hinnék, de Afrikában is rendszeresen ünneplik a karácsonyt bizonyos országokban. A szokások és a karácsony szelleme a misszionáriusok segítségével ért el a kontinensre, így a keresztény közösségek ott is a nyugati hagyományokat követik, de saját folklórral fűszerezve. Afrikában a karácsony napja általában énekes és táncos mulatságokkal kezdődik, és mivel Ghánában például a kókuszaratási ünnepséggel egy napon van a karácsony, ezért ott a bőség időszakaként nagy lakomákat és mulatságokat tartanak. Libériában már például karácsonyfákat is találunk az otthonokban, amelyek valójában csengőkkel díszített pálmafák. Itt karácsonykor a család a szabad ég alatt, körben ülve eszi meg az ünnepi vacsorát, ami rizsből, marhahúsból és valami egyszerű süteményből áll.

Az ajándékozás hagyománya a szegénység miatt Afrikában nem alakult ki, vagy csak nagyon erősen korlátozódik, így általában könyvvel, édességekkel, ruhákkal vagy szappannal lepik meg egymást az emberek, más ajándékok nem jellemzőek. Dél-Afrikában karácsonykor is nyár van, de az otthonokat fenyőágakkal díszítik, a gyerekek pedig az amerikai hagyományokat átvéve zokniba várják az ajándékokat. Érdekesség, hogy a vacsorát a kontinens déli felén is a szabadban töltik el, de az ünnepi menü itt jellemzően a mazsolás rizs pulykával, valamint a zöldséges marha.

Habár többnyire buddhista lakosságú, de Srí Lanka szigetországában is nemzeti ünnep a karácsony, és óriási hagyományai vannak neki. Az ünnepi időszak már december elején megjelenik, fények ragyogják be az utcákat és a városokat, valamint a keresztény családok otthonait. December 25-én vallástól függetlenül az egész ország megemlékezik Jézus születéséről, este pedig a keresztények éjféli misére mennek.

Oroszországban eközben már időpontjában sem akkor van a karácsony, mint nálunk, ott ugyanis január 7-én ünneplik Jézus születését a keleti ortodox egyház tanítása szerint, akik a Julianus naptárt használják. Az ünneplést is különleges ünnepi imák kísérik, valamint egy 39 napos böjt, ami január 6-ig tart. Az orosz karácsony estéjén a hívek általában templomokban gyülekeznek, körmenetet tartanak, amelyekre lámpásokkal és gyertyákkal érkeznek, majd a közös éneklést követően mindenki otthon tölti el a 12 fogásból álló vacsorát, amiben érdekes módon nem szerepel húsétel.

Na, és Te hogyan ünnepled idén a karácsonyt?
6 hozzászólás

monyó

11 éve, 1 hónapja és 21 napja

Én otthon családdal ünneplem. De nem semmi hogy a világban mennyi szokás van!mosolygó smiley

válasz erre

marianna1234

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

12 fogásos vacsora azt én is meg nézném mosolygó smiley

válasz erre

Hampster

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

Afrikában is de furcsa!mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

de érdekes, hogy mindenhol másképpen ünneplik mosolygó smiley

válasz erre

krisztike

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

Oroszok kemények a 12 fogásos vacsival!meglepett smiley Nameg a 39 napos böjt betartására is kíváncsi lennék...

válasz erre

Sandy

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

Mennyiféleképpen ünneplik.mosolygó smiley Nem is gondoltam volna hogy ennyire mások a szokások!

válasz erre