2 °Cborús égbolt
2020. november 28., szombat • Stefánia

Így lehet mindig tiszta és friss a mosogatógéped

Brauny , 2020. szeptember 02.
Bár néhány évvel ezelőtt elképzelni sem tudtuk volna, hogy egyszer majd egy gép végzi el helyettünk a mosogatást, ma azonban már azt nem tudjuk elképzelni, hogy ne legyen mosogatógép az otthonunkban, ami meg tudja támogatni a mindennapi házimunkát. Sajnos azonban a mai mosogatógépek többsége még nem annyira fejlett, hogy makulátlanul és problémamentesen ki tudja szolgálni kapcsolódó igényeinket, így ha nem alkalmazunk rendszeresen néhány egyszerű gyakorlatot, akkor nagyon hamar tönkremehetnek, illetve hiányosan láthatják el feladataikat. Hogy miként lehet mindig tiszta és friss ez a háztartási gépünk? Lássunk néhány fontos alapszabályt!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A használat utáni tisztítás nagyon fontos

A megfelelő tisztaság és frissítés elérésnek egyik kulcsa, hogy minden egyes használat után kitisztítsuk a gépet. Ezt rengetegen elhanyagolják, hiszen úgyis vízzel működik, de valójában olyan sok ételmaradék rakódhat le a masinán belül, ami utána kellemetlen szagokhoz, a higiénia csökkenéséhez vezethet. Nem kell túlzásba esni ezen a téren, elegendő egy-két papírtörlő hozzá, amivel a nagyobb ételmaradékokat egyszerűen kiemeljük a gépből, melyet érdemes rendszeresíteni.

Így lehet mindig tiszta és friss a mosogatógéped - 2. kép

Tiszta vízzel is tisztítsuk rendszeresen

Nem kell minden használat után, de hetente, vagy legalább kéthetente egyszer fontos nagyon alaposan kitakarítani a mosogatógépünket vízzel is ahhoz, hogy tiszta és friss maradhasson. Lényeges tiszta víz és szivacs segítségével átmosni a teljes belső felületet, a gép gombjait, széleit, illeszkedéseit és tömítéseit, hiszen ezeken a pontokon gyakran nem látható szennyeződések rakódhatnak le, melyek kellemetlen szagokat és a baktériumok elszaporodását eredményezhetik.

A szűrő tisztítása egyaránt fontos

A mosogatógépek lelke a szűrő. Ha eldugul vagy ételmaradékok rakódnak le benne, azzal lényegében elindítunk benne egy olyan rohasztási ciklust, ami elképesztően büdös tud lenni a gyakorlatban. A szűrőt ezért heti rendszerességgel tisztítsuk meg. Ehhez nem kell diploma, csak szedjük ki a helyéről, ürítsük ki, mossuk át jó alaposan a csap alatt, és mehet is vissza a helyére. Rengeteget segíthetünk ezzel a mindig friss és tiszta mosogatógépért.

Így lehet mindig tiszta és friss a mosogatógéped - 3. kép

A havi nagytakarításról se feledkezzünk

A fenti folyamatok külön-külön nagyon fontosak, de lényeges, hogy havi szinten legalább egy alkalommal egy alapos nagytakarítást is végezzünk el. Ilyenkor kívül-belül, szűrőstől, mindenestől tisztára súroljuk az egész masinát. Érdemes ennek részeként egy üres programot is lefuttatni rajta, aminek részeként egy kevés ecetet teszünk a gépbe, ami büdös lesz ugyan, de fertőtlenítő hatását semmi sem tudja felülmúlni, vízkőmentesítő tulajdonságairól nem is beszélve.

Minőségi tablettákat használjunk hozzá

A mosogatógépbe való tabletták nem olcsók, ez tény, de a gép épségét és hosszútávú működtethetőségét tesszük kockára abban az esetben, ha valami rossz minőségű szert vásárolunk hozzá, ami sem a szennyeződéseket nem szedi le, sem a vízkő ellen nem hatásos, miközben még kellemetlen szagokat is eredményez. A tablettával tehát ne spóroljunk, és még akkor sem lesz baj, ha néhány takarítás kimarad!
 
1 hozzászólás

zitucska • Überbrutál #1 • 3 hónapja, 2 napja

Én mindig ki szoktam nyitni és néha szoktam ilyen tisztító öblítőt használni.