2019. június 20., csütörtök • Rafael

Így készülj fel a nagy karácsonyi sütés-főzésre!

Brauny , 2018. december 15.
Nyakunkon a karácsony, ami egyet jelent azzal, hogy hamarosan beindul a szokásos stresszelés, rohanás, valamint a vég nélküli sütés-főzés időszaka. Amennyiben nálatok is nagy hagyomány a karácsonyi menü, akkor itt az idő már most felkészülni, de ha fogalmad sincs, hogy miként állj neki, akkor engedd meg, hogy adjunk pár tippet.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Mérd fel az igényeket!

Az első és legfontosabb, hogy felmérjük egyáltalán a család igényét, hiszen a karácsony lényege, hogy mindenkinek a kedvében járjunk, tehát olyan menüt állítsunk össze, aminek részeként olyan ételek és fogások kapnak helyet, melyeket mindenki kedvel. Hiába hagyományos a bejgli, ha a családban senki nem eszi meg, ellenben például a zserbót igen. Ugyanez a helyzet a halászlével is például, tehát a lényeg, hogy mérjük fel az igényeket, ha ugyanis összeállt a menü, akkor onnantól már sokkal könnyebb lesz kalkulálni.

Így készülj fel a nagy karácsonyi sütés-főzésre! - 2. kép

2. Írj pontos listát!

Ha eldöntöttük, mit eszünk karácsonykor, jöhet a listaírás. Egyrészt rögzítsük, hogy melyik napra mit főzzünk és süssünk, ergo képesek leszünk úgy beosztani az időnket, hogy minden fogásra jusson időnk, de a listát aszerint is rendszerezzük, hogy milyen ételek tárolhatók el például napokig a hűtőben vagy a fagyasztóban, hogy az ünnepekre csak fel kelljen melegíteni őket. A legfontosabb persze a bevásárlólista lesz, hogy mindent megvegyünk a boltban, amire szükségünk lesz majd a főzéskor, és ne akkor kelljen futkározni az összetevőkért.

3. Minden napra legyen meg a menü!

Lényeges dolog, hogy minden napra tervezzünk menüt, hiszen a karácsony nem arról szól, hogy a konyhában ácsorogjunk és ott süssünk-főzzünk, sokkal inkább arról, hogy együtt legyen a család. És mit csinál a család, ha együtt van? Természetesen eszik, méghozzá annyit, amennyi csak az emberbe belefér. Ezért nagyon lényeges, hogy minden napra meglegyen előre a menü, amit csak elő kell venni, megmelegíteni vagy felvágni és tálalni.

Így készülj fel a nagy karácsonyi sütés-főzésre! - 3. kép

4. Próbálj kombinálni!

A kombinálás a karácsonyi menünél nagyon fontos, hiszen lecsökkenthetjük vele a befektetett időmennyiséget. Ha például az egyik napra sült húst tervezünk, ugyanabból a húsból második vagy harmadik napra összedobhatunk még valamilyen húsételt, vagy ha esetleg főzelékes a család, akkor ahhoz kapcsolódva egy kis belevaló pörköltalapot. Vagy ott a köret! Ha senki nem szereti a rizst, de a krumplit annál inkább, akkor felesleges rizst főzni, inkább készítsük el előre a szükséges krumplipürét egész hétre.

5. Oszd fel szépen a teendőket!

Merthogy ne te csinálj mindent egyedül, hiszen vannak még rajtad kívül a családban, akik segíteni tudnak neked. Lehet ez akár egyszerű konyhai segítség, de akár fel is oszthatjátok egymás között, hogy ki készítse el egyik vagy másik menüt. Ezzel mindenkire jut egy kis feladat, de senkire se hárul olyan nagy munka, hogy abba beleőrüljön.
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 6 hónapja, 2 hete és 3 napja

Lista az alap nálam is.

Linda • Polihisztor #1 • 6 hónapja, 2 hete és 4 napja

Mindig mindent igyekszem össze írni, de így is marad olyan amit elfelejtek.