4 °Cszórványos felhőzet
2021. november 29., hétfő • Taksony

Így ismerd meg önmagad, döntsd el, hogy melyik személyiségjegy jellemző rád!

Szofi Kakuk , 2021. szeptember 04.
A személyiségünk döntő minden élethelyzetünkben, így nagyon jó, ha tartunk ott az önfejlesztésben, hogy képesek vagyunk felismerni, hogy bennünk mi dominál erősebben. Melyek azok a személyiségjegyek, amelyek tudat alatt hatnak ránk a döntéshelyzeteinkben, de egy-egy egyszerű hétköznapi szituáció során is rengeteg negatív tapasztalatot kerülhetünk el, ha tisztában vagyunk saját magunkkal. Az embereket három különböző csoportba sorolhatjuk ilyen szempontból. Beszélhetünk extrovertált személyiségről, introvertáltról és ambivertált emberről is. Az egyes jegyek jellemvonásait, tulajdonságait a következőkben ki is fejtjük, hogy könnyedén átláthasd, hogy te magad melyik csoportot is erősíted. Reméljük, hogy a kategóriák segítségével előrébb leszel az önismereti utadon és ezáltal egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élsz majd!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Az extrovertált személyiséggel rendelkezők

A leginkább kifelé forduló személyiségjegy nagyon szeret társaságban lenni, általában erősen számít neki a környezete visszajelzése. Szeret a társaság középpontjában lenni és nem riad vissza a szerepléstől sem. Az extrovertált embert a pszichológiában a szangvinikus és kolerikus személyiségtípusok keretezik, ami magában foglalja a határozott, indulatos és beszédes tulajdonságokat is, de természetesen a lágyabb megnyilvánulások is jelen vannak ennél az embertípusnál is. Egy extrovertált embert leginkább a társasági élet tud igazán feltölteni. Nyitott és szinte mindig készen áll egy kis csoportosulásra.

Gyakori, hogy akár ő maga szervez házibulikat, találkozókat, hogy az igényeihez szabhassa a közösséghez tartozás érzését. A szociális ingereik miatt könnyen barátkoznak másokkal és nyílnak meg, ami miatt sokszor önteltnek és sok esetben meggondolatlannak is tűnhetnek. A döntéshozatalaik határozottak és sok esetben nem éppen a jól körülhatárolt, általánosabb életutakat választó személyek. Számos vállalkozó, sportoló és művész is extrovertált jegyekkel rendelkezik.

Így ismerd meg önmagad, döntsd el, hogy melyik személyiségjegy jellemző rád! - 2. kép

Csendesek és megfontoltak: az introvertált emberek

Az extrovertált személyiségjegy majdhogynem ellentéte az introvertált embertípus, aki befelé forduló, egyedül töltődik igazán és szívesebben választ egy izgalmas könyvet esti szórakozás gyanánt, mint egy barátokkal iszogatós estét. Az introvertált emberek remek elemzők, általában hosszasan mérlegelnek, szeretnek egyedül dolgozni és szívesebben alkotnak magányosan, mint multitaskingolnak egy cégnél, ahol a legtöbb esetben nincs is azonnali eredménye a munkájuknak. Gyakorta félénkek és visszahúzódóak, nehezebben tartják a szemkontaktust és sokkal felszabadultabban tudnak viselkedni írásban vagy az online szféra által, közvetítés útján.

Adott helyzetben tudnak extrovertált módon is viselkedni, de hosszútávon rendkívül le tudja őket szívni egy olyan esemény vagy feladat, ahol hosszútávon több emberrel kell kapcsolatot fenntartani. Te is szeretsz elvonulni? Inkább egy pohár borra és egy forró fürdőre szavazol, ha szórakozásról van szó ellentétben egy csajos iszogatással? Elemezd magad adott szituációkban, ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, ugyanis valószínű, hogy jóval dominánsabb benned az introvertált én.

Így ismerd meg önmagad, döntsd el, hogy melyik személyiségjegy jellemző rád! - 4. kép

A köztes jegy szülöttei: az ambivertáltak

Alapvetően minden emberben található extrovertált és introvertált viselkedési mintázat, de arányaiban eltérő mennyiségben és milyenségben. Azonban vannak helyzetek, amikor nagyon nehéz egyértelműen kijelenteni valakiről, hogy ő bizony extrovertált vagy introvertált, mert mindkét táborba szinte egyformán be tud integrálódni. Ilyen esetekben beszélhetünk arról, hogy ambivertált személyiséggel van dolgunk. Az ambivertált embereket leginkább úgy lehet felismerni, hogy a kezdeti ismerkedéskor tartózkódóak, ám rövid időn belül képesek komfortosan érezni magukat egy új környezetben is.

Nem félnek kérdezni, kifejezetten mosolygósak és nyitottak, ám tudják, hogy mikor kell adott helyzetben visszavonulni. Ezt a személyiségtípust azáltal is azonosítani lehet, hogy jóval nehezebben hoznak döntést, mint a másik két csoportba tartozó emberek, aminek a külső és a belső tényekőktől függő érzelmi labilitás is az oka lehet. Sok szegmensből vizsgálódnak, rendkívül intuitívak. A programjaikat legtöbbször a hangulatuk határozza meg.
 
1 hozzászólás

Minoni • Nagymester #1 • 3 hónapja,

Én szerintem pont az utolsó vagyok, azaz a kettő között.