13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Így használj kevesebb műanyagot!

2018. május 30.
7.9941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A műanyagszennyezés sajnos világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, ezáltal bár évtizedekig senki sem hallgatott a figyelmeztetésekre, de az elmúlt néhány esztendőben egyre többen ismerik fel, hogy az ember által használt leggyakoribb alapanyag már a tengerek mélyét is megfertőzte. A műanyag például már ott van minden ételünkben, sőt az ivóvízben is mikroszkopikus részecskék képében, melyeket elfogyasztunk, lerakódik a szervezetünkben, és egyelőre még fogalmunk sincs arról, hogy ennek hosszabb távon milyen egészségügyi hatásai lesznek. Hogy mit tehetünk ellene? Jelenleg csak annyit, hogy megpróbálunk kevesebb műanyagot használni. Hogy miként? Ehhez adunk pár hasznos tanácsot!


Mindig legyen nálad táska!

A legtöbb műanyagszennyezést az emberek a különféle zacskókkal és szatyrokkal érik el, melyeket többnyire csak egyszer használnak, és utána jobb esetben a szemétben végzik, és nem egy patakban vagy az erdőben szétszórva. Hogy ezt megakadályozzuk, mindig legyen nálunk saját, újrahasznosítható táska, esetleg tartós bevásárló eszköz vagy doboz, hiszen így nem kell minden esetben újabb és újabb zacskókat és szatyrokat elhasználnunk.

Így használj kevesebb műanyagot! - 2. kép

Csapvíz vagy nagyobb kiszerelésű ásványvíz!


A zacskók után a PET palackok, melyek a műanyagszennyezés leggyakoribb okozói. Nem véletlenül, hiszen töménytelen mennyiségű vizet és üdítőt fogyaszt az emberiség, és bár az újrahasznosítás már létező dolog, összességében azonban még mindig csak nagyon kevesen élnek vele, de ami rosszabb, hogy a palackok gyakran nem is a szemetesben végzik. Ezért érdemesebb nagyobb kiszerelésben vásárolni az ásványvizet, esetleg áttérni a csapvíz fogyasztására, amihez vehetünk különféle otthoni tisztítókat is, ha esetleg a bennük lévő kórokozóktól tartanánk.

Vásárolj nagyobb tételben!

A különféle műanyag csomagolások a teljes élelmiszeriparban megjelentek, így ma már szinte semmit nem tudunk úgy venni, hogy azon ne lenne valamilyen felesleges műanyag. Hogy mindezt elkerüljük, vásároljunk mindig nagyobb tételben, hiszen ilyenkor rendszerint kevesebb csomagolásban vehetjük meg ugyanazt a terméket, ergo kevésbé szennyezzük környezetünket, mindemellett pedig még a pénztárcánkkal is jót teszünk.

Így használj kevesebb műanyagot! - 3. kép

Egy kicsit nézz körül a fürdőszobában!


Az olcsóbb megoldások miatt a legtöbben hajlamosak eldobható dolgokkal körülvenni magukat. Borotva, fogkefe és egy halom más egyéb dolog, amit kis leleményességgel ignorálni tudnánk életünkből - még ha nyilván nem is teljesen. Például mind a borotvából, mind a fogkeféből van már cserélhető fejű változat, de a szinte negyedévente eldobált műanyag tartókat, poharakat és egyebeket is érdemesebb fémre vagy kerámiára cserélni, melyek nemcsak tartósabbak, hanem gusztusosabbak is.

Mondj nemet a műanyag evőeszközökre!

Rengetegen használnak a mindennapokban is eldobható evőeszközöket, mert nem szeretnek, nem akarnak, vagy egyszerűen nincs idejük mosogatni, esetleg azt kapták a megrendelt ételhez, hát minek piszkoljanak. Ez apróság ugyan, de ha nemet mondunk a műanyag evőeszközökre, és inkább rászánjuk magunkat a mosogatásra, már azzal is rengeteget segítünk Földünknek, hiszen bár a műanyagszennyezés folyamata nem fordítható vissza, de a csökkentésből még kivehetjük a részünket.
3 hozzászólás

hemberender

6 éve, 3 hónapja és 25 napja

Jó lenne ha meg is fogadnák az emberek ezeket a tanácsokat. De amíg a kocsiból dobálják ki a mocskot, sajnos nincs remény.

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 3 hónapja és 27 napja

Sajnos tényleg nagyon rossz dolog a műanyag és persze a zacskó. Én mindig viszek magammal a boltba papír vagy szövet szatyrot.

válasz erre

mokus84

6 éve, 4 hónapja és 1 napja

Szörnyű ezt látni.

válasz erre