14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Húsvéti szokások a nagyvilágban

2017. március 29.
8.6441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Hazánkban a keresztény vonatkozás miatt nagyon fontos szerepe van a közelgő húsvétnak, amelynek szokásai és hagyományai talán egyetlen másik országban sem olyan erősek és változatosak, mint Magyarországon. Érdekesség azonban, hogy ahány állam, annyi szokás ezen a téren, és mivel a világ más részein is ünneplik a húsvétot, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány országot, ahol különleges hagyományok kapcsolódnak a húsvéthoz.


Érdekes rögtön kezdésként kiemelni a Fülöp-szigeteket, ahol a világon a legnagyobb feneket kerítik a húsvétnak. Az országban jellemző, hogy többen is átélik a passiójeleneteket, ennek megfelelően rengetegen karneváli hangulatban megkorbácsolják magukat, de a legfanatikusabbak még a keresztre feszítést is vállalják, amelynek során valóban átszegezik az emberek lábait és kezeit. A sokak szerint kissé beteg hagyomány már-már látványosság lett az országban, amely évről-évre egyre több turistát vonz világszerte.

Húsvéti szokások a nagyvilágban - 2. kép

Persze nem kell a világ végére utaznunk, ha különleges húsvéti szokásokra vagyunk kíváncsiak! Németországban például szokás letakarni a keresztet ilyenkor, majd húsvéti máglyákon elégetni a karácsonyfákat, ami egyfajta télbúcsúztató és tavaszköszöntő is egyben. Finnországban ezzel ellentétben az emberek csendesen ünnepelnek, gyászruhába öltöznek, és nem találkoznak senkivel sem, sőt mi több, a böjtöt is nagyon szigorúan tartják az erősen vallásosak. Lengyelországban a húsvét vasárnapi családi reggeli a legfontosabba, ami ugyanolyan jelentős, mint a karácsonyi vacsora, ezáltal összejön a família apraja nagyja és, és közösen megeszik a húsvéti tojást.

Belgiumban egészen sajátos vásári forgatag esedékes húsvétkor, ezáltal tojásvásárra és a húsvét hercegének, a tojáshercegnek a megválasztására kerül sor - másnap tojáshercegnőt is választanak mellé -, de van körmenet is a különféle kastélyokba és régi épületekbe, ahol kirakodóvásár fogadja ilyenkor az érkezőket. Hollandiában is nagy karnevállal nyitják meg a húsvéti böjtöt, ahol mindenki álarcban táncol, választanak karneválkirályt és mindenki kitombolhatja magát, hogy utána jobban bírja a böjtölést. Az egyik legkülönlegesebb hagyomány egyébként a görög Hios szigethez köthető, ahol húsvét vasárnap a sziget két temploma saját készítésű tűzijátékokat és rakétákat lő ki egymásra, aminek valódi eredete nem igazán ismert.

Húsvéti szokások a nagyvilágban - 3. kép

Az Egyesült Államokban is kapcsolódnak sajátos szokások a húsvéthoz, bár meglepően európai jellegzetességek ezek, ami a történelemből fakadóan nem véletlen. Az USA-ban így nagy hagyománya van a tojásvadászatnak, ami mellé az apró gyerekeknek a kertben rejtik el az ajándékokat. A locsolkodás nem szokás, de a lakást teljesen feldíszítik színes tojásokkal. A tengerentúlról Mexikót érdemes még kiemelni, ahol két héten át ünneplik a húsvétot, míg Kolumbiában a karácsonyhoz hasonló pompába öltöznek ilyenkor a terek és az utcák, hogy így ünnepeljék meg a feltámadt Jézust.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 6 napja

Vannak furcsa szokások, de szerintem a mienk a legjobb. mosolygó smiley

válasz erre

blondi

7 éve, 7 hónapja és 7 napja

Az USA szokása nagyon tetszik, de ez a tojásherceg is jó pofa röhögő smiley

válasz erre

Linda

7 éve, 7 hónapja és 7 napja

Mennyi fura szokás létezik. Van ami cuki, de a korbácsos nem igazán.

válasz erre