2019. február 18., hétfő • Bernadett

Hubert de Givenchy, a világhírű divattervező élete

Brauny , 2018. április 15.
Március közepén, 91 éves korában hunyt el Hubert de Givenchy, a világhírű francia divattervező, aki Audrey Hepburntól Jackie Kennedy-ig bezárólag számtalan hírességnek tervezett ruhákat. Mivel óriási hatást gyakorolt az ötvenes és a hatvanas években a női divatvilágra, sőt munkássága mindmáig visszaköszön néhány híres divatikon alkotásában, ezért úgy gondoltuk, hogy megérdemli, hogy egy külön cikkben tekintsük át életének legfontosabb állomásait.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hubert de Givenchy eredetileg Hubert James Taffin de Givenchy név alatt született az olaszországi Beauvais-ban 1927. február 21-én. Édesapját nem ismerhette, mert mindössze három éves korában meghalt, így édesanyja és nagymamája nevelték. A jómódú családban növekvő Hubert már 10 évesen arról ábrándozott, hogy ruhakészítő lesz, így 17 évesen célirányosan költözött Párizsba annak érdekében, hogy ott az École des Beaux-Arts művészeti iskolában a kor legnagyobb divattervezőitől tanulhassa el a szakmát.

Hubert de Givenchy, a világhírű divattervező élete - 2. kép

Hogy milyen jó tanuló volt, azt jól mutatja, hogy rendhagyó módon már 25 évesen meg tudta nyitni saját divatházát - ezzel a francia divatvilág legfiatalabb önálló tervezőjévé vált -, majd az első kollekcióját rögtön Bettina Grazianiról, a kor legismertebb szupermodelljéről nevezte el. Givenchy a maga korának forradalmára lett, bátran újított a konzervatív Dior mellett. Már első ruháival világhírnévre tett szert, aminek hatására összebarátkozott Audrey Hepburnnel, aki nemcsak barátja, hanem múzsája is lett egyben, miután 1953-ban sikerült együtt dolgozniuk, lévén Audry felkérte a tervezőt a Sabrina film ruháinak elkészítésére, ami ikonikus darabokat szült, így a márka még magasabbra emelkedett, sőt a színésznő sem akart többé mást hordani.

A Givenchy ruhákat ezután gyakran láthattuk mozifilmekben, az ötvenes-hatvanas években készült alkotások legtöbbjének kirívó ruháit egytől-egyig a kérdéses divatház készítette, sőt mi több, az Álom luxuskivitelben című filmben látható kis fekete ruha például egy olyan időtálló és ikonikus darab lett, ami mindmáig megtalálható szinte minden nő ruhásszekrényében. Miután a ruhaipar lassan újoncokat fedezett fel magának, Givenchy megpróbált női parfümökkel érvényesülni, majd folyamatos útkeresés következett, ezáltal 1969-ben már férfi kollekció is megjelent a név alatt.

Hubert de Givenchy, a világhírű divattervező élete - 3. kép

Bár a márkanév renoméja évtizedeken át megmaradt a nyolcvanas évek végére Hubert nem találta a helyét a divatvilágban - az egykori forradalmár hirtelen konzervatívvá vált -, ezáltal az ismételt megújulás helyett inkább eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuittonnak. Végleges visszavonulására azonban csak 1995-ben került sor, az elmúlt több mint két évtizedben így feleségével élt Párizs közeli kastélyában, ahol rengeteget kertészkedett, mely a legkedveltebb hobbija volt egészen idei haláláig.
 
2 hozzászólás

Linda • Polihisztor #2 • 10 hónapja, 3 hete és 6 napja

Nem semmi életút.

EszterSzabadkai • Megszállott #1 • 10 hónapja, 3 hete és 6 napja

Szép ruhákat tervezett. Lassan már mindegyik kihal a nagyok közül.