6 °C
erős felhőzet
2024. április 25., csütörtök
Márk

Hollywood képmutatása, avagy a Metoo kampány és ami mögötte van

2018. március 07.
7.4261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A hétvégén lezajlott Hollywood egyik, ha nem a legfontosabb díjátadója, a 90. Oscar-gála, aminek részeként rengeteg híresség kapott méltó elismerést, és ahol ismét felütötték a fejüket az olyan kampányok, mint a Metoo és a Time's up, melyek képmutatásával kapcsolatban már sokan felszólaltak. Amit azonban az idei Oscar-gálán megengedtek maguknak a kampány szimpatizánsai és úgy általánosságban a résztvevői, az már túlment minden határon!


Kezdjük ott a sort, hogy a két kampány ugyebár azzal a célzattal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a nemi erőszakra ÉS arra, hogy a támogatók akár anyagilag, akár más formában, de megsegítsék azokat az embereket, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy a sztárvilágba csöppenve következmények nélkül elmondhatták véleményüket. Az elvek tehát szépek és jók; bár unalmas, de mégis nemes gesztus a fekete ruhába való belebújás is, azonban az Oscar-díjátadón megint mit láttunk? Csak üres kijelentéseket tettek nélkül!

Hollywood képmutatása, avagy a Metoo kampány és ami mögötte van - 2. kép

Hogy miért? Mert ugyan néhány sztár elmondta, hogy a nemi erőszak milyen rossz és milyen sok embernek kellene segíteni, de egyiknek sem jutott eszébe, hogy felszólaljon az őt a vörös szőnyeg mögött váró több ezer dolláros pezsgők és kaviárok ellen, melyekről lemondva rengeteg embernek lehetett volna valódi segítséget nyújtani. Szintén egyetlen Metoo-kampányos résztvevőnek és jelöltnek sem jutott eszébe, hogy ajándékaikat felajánlják jótékony célból, márpedig ezen a téren ismét gusztustalan, sőt undorító pénzszórás ment az Oscar-díjátadón.

Kevesen tudják ugyanis, de minden egyes jelölt egy 100 ezer dolláros, avagy több mint 25 millió forintos ajándékcsomagot kapott, melyben olyan dolgokat találhattak a résztvevők, mint egy egzotikus utazás, a hölgyek esetében egy valódi gyémánt nyaklánc, néhány különleges parfüm, személyi edzés, wellness ajándékkártya, valamint egy 10 ezer dolláros jótékonysági felajánlás, melyet még véletlenül sem a nemi erőszakot elszenvedőknek, hanem állatmenhelyeknek ajánlhattak fel a résztvevők. Persze nem mintha nekik nem lenne rá szükségük, de ez egy másik történet...

Hollywood képmutatása, avagy a Metoo kampány és ami mögötte van - 3. kép

Amiről azonban még kevesebben beszélnek az Oscar 2018 kapcsán - pedig a Metoo-kampány támogatói most megmutathatták volna, hogy mennyire kemény legények vagy csajok -, az nem más, minthogy a díjátadón egy olyan férfi is kapott szobrot, aki korábban követett már el szexuális erőszakot. Igaz, hogy nagyon régen, évekkel ezelőtt, de mindez számít például Harvey Weinstein gaztettei esetében? Ugye, hogy nem! Az illető egyébiránt Kobe Bryant, az egykori kosaras, aki a Dear Basketball című animációs rövidfilm miatt vehetett át Oscar-díjat, holott 2003-ban az akkori 25 éves sportoló egy szállodában megerőszakolt egy 19 éves takarítónőt.

Ez az eset is megmutatta, hogy hiába verik sokan a mellüket a #Metoo vagy a Time's Up kampánnyal, Hollywoodban semmi sem változott meg, ellenkező esetben ilyen felháborító és undorító dolgok egyszerűen nem történhettek volna meg a legnagyobb amerikai díjátadón...
3 hozzászólás

Pillangó

6 éve, 8 hónapja

Sajnos igazatok van. És az emberek többségének ez eszébe sem jut.

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 8 hónapja

Ez nagyon jó cikk. Olyan jó, hogy Ti ki meritek mondani azt, amit sokan gondolnak.

válasz erre

Sonci

6 éve, 8 hónapja

Minden egyes szavatokkal egyet értek!

válasz erre