19 °Cborús égbolt
2020. augusztus 15., szombat • Mária

Hogyan tegyük otthonosabbá a saját életterünket?

Szofi Kakuk , 2019. augusztus 31.
Az otthon érzethez nincs szükség minden esetben nagy házra. Amennyiben megfelelő emberrel bútorzunk össze már adott egyfajta nyugalom és biztonságérzet, amely képes harmóniát teremteni a káoszosabb közegben is. Ezen felül azonban, vannak olyan praktikák és lakberendezési szabályok, amelyek képesek az otthon érzetét felerősíteni. A nyár végével az őszre készülve a nagytakarítás gyakran végződik szanálással is, amikor is a törekszünk a vakációról hazahozott csecsebecséket minél mélyebb dobozba ásni, hogy ne kelljen még több porfogót elől látni. Amennyiben mi is szeretnénk lelassulni, a következő hónapokban fokozatosan teremtsünk magunk körül rendet és találjunk megfelelő helyet a kulcsfontosságú tevékenységeinknek is, hogy aktívan és eredményesen tudjunk haladni előre.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Az egész házat érdemes áttakarítani, megszabadulni a felesleges dolgoktól!

A nagy házalakítás előtt érdemes felmérni, hogy a nappaliban lévő polcon fekvő apró díszek, képkeretek, dekorációs elemek mennyire teremtenek nekünk harmóniát és egyáltalán örömmel látjuk-e őket minden nap szemben a kanapéval. Amennyiben nem a válasz, próbáljuk elajándékozni ezeket a tárgyakat vagy legvégső esetben vásároljunk kis pakolható dobozokat, amelyeknek szinte végtelen a tárolási funkciójuk. A felesleges limlomtól való megszabadulás után az egész házat takarítsuk ki és a kritikusabb helységekben egy frissítő falfestés is jól tud jönni. Válasszunk kellemes árnyalatokat a lakásunkba, amik akkor is nyugtatóan hatnak majd ránk, amikor mi magunk nem is gondolnánk.

Hogyan tegyük otthonosabbá a saját életterünket? - 2. kép2. Újítsuk fel a régi bútorainkat és teremtsünk teret magunknak!

Sokan ott szokták elrontani a lakás átalakítása során, hogy a minimál vonalat elhagyják időközben és végeredményben a nagyobb térből is egy kis szeglet varázsolódik ki. A legtöbbet használt szobákat hagyjuk letisztultan, ez persze nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ki családi fotókat, utazásokról hazahozott tárgyakat, csak figyeljünk az arányokra. Amennyiben meguntuk a régi bútordarabokat, szeretnénk új textúrákkal bővíteni az otthonunkat, ne féljünk magunk is nekiállni a festésnek, fúrás-faragásnak.

3. A hálószoba ne legyen tele elektromos eszközökkel!

A hálószoba legyen a nyugalom szigete, amit ne fertőzzenek meg az elektromos eszközök. Se az íróasztalunkon, se az éjjeli szekrényen ne díszelegjenek halomban a telefonok, laptopok, Ipad-ek és amennyiben a televízióról nem is tudunk lemondani, elalvás előtt ne ez legyen az utolsó tevékenységünk. Az alvás is sokkal pihentetőbb tud lenni ilyenkor.

Hogyan tegyük otthonosabbá a saját életterünket? - 3. kép4. Tegyük tele az otthonunkat zöld szobanövényekkel!

Az élő növények dekorációs elemként is funkcionalizálnak, mindamellett, hogy oxigént is termelnek, ráadásul a stresszszintet is csökkenteni tudják. A zöld növényeket ráadásul gondozni is kell, így a felelősségtudatunk és a rendszerességre való rászokás is erősödhet bennünk.

5. Válasszunk fából készült dekorációs elemeket!

A növények mellé remekül passzolnak a fából készült dekorációs vagy használati tárgyak, amelyek eleve a természet közelségét hozzák el. A világos színekhez is remekül passzolnak és felerősítik az igazi slow élményt.

Hogyan tegyük otthonosabbá a saját életterünket? - 4. kép6. Alakítsunk ki egy kisebb teret a hobbinknak is!

A pihenés mellett az otthoni környezetben aktívan gyakorolhatjuk a hobbinkat is, de ehhez is érdemes a saját életkörülményeinkhez megfelelően teret biztosítani. Az olvasás szerelmesei foglaljanak le egy kényelmes fotelt erre a célra, egy jó fényviszonyokat biztosító lámpával, zenelejátszóval és egy kis asztallal, ahová a teát vagy a kávét lehet majd elhelyezni a gyertyával együtt. Az aktív tevékenységek is sokkal eredményesebbek lesznek, ha ezekre kifejezetten vagy egy kijelölt hely az otthonunkban.

 
2 hozzászólás

mokus84 • Überbrutál #2 • 1 éve, 4 napja

Nagyszerű tippek, köszünjük!

debbie • Pipi #1 • 1 éve, 13 napja

A zöld növények a legjobbak.