Házi praktikák, amelyekkel lehűthetjük a lakást a kánikulában is

Szofi Kakuk , 2019. június 22.
A forró nyári napokon egyre nagyobb problémát jelent az emelkedő hőmérséklet, ami akkor is zavaró tud lenni, ha amúgy a legtöbb időnket nem a meleg lakásban töltjük. Amennyiben nem szeretnénk még inkább szennyezni a környezetünket és ezzel együtt a számlánkat se szeretnénk a nyári hónapokban magasabbnak látni, érdemes a légkondicionáló és minden szobában elhelyezhető ventilátorok helyett, a tartós házi praktikákat bevetni.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A panellakásoknál és a családi házaknál is remekül funkcionalizáló hűsítő tippek rendszeres alkalmazásával, élhetőbbé válhatnak a tetőtéri szobák is anélkül, hogy folyton mennie kellene egy-egy elektromos eszköznek. A cikkben számos olyan praktika kap elsődleges szerepet, amelyekkel könnyedén tudunk hűvös levegőt csalogatni az egyre forrósodó házba.

1. Az állandó légmozgás elérése

A folytonos levegőcsere néhány plusz hőfokot le tud faragni a benti klímából, amit azonban ajánlott tudatosan csinálni, hiszen nem mindegy, hogy a napszak melyik részében kezdünk neki a szellőztetéseknek. A szobák lehűtését leginkább este érdemes megtenni, amikor a kinti hűlt hőmérsékletet szeretnénk becsalogatni a lakásba is. Ehhez a legjobb trükk, ha esténként csinálunk egy nagy kereszthuzatot, ahol az emeletei részt és a földszinti szobák ajtaját és ablakait is kitárjuk. A fizika törvényeinek köszönhetően a melegebb levegő a felső szinteken távozik, ezáltal a hideg levegő be tud jutni és le tudja hűteni kellőképpen a falakat. Éjszakára akár, még egy-két ablakot nyitva is hagyhatunk, hiszen általában a leghidegebb idő napfelkelte előtt van, így mielőtt felkelne a Nap, mindent be tudunk zárni, elkerülve ezzel a forró levegő bejutását.

2. Szigetelés

Hosszútávú megoldásként a tetőtér teljes szigetelése is nagyon sokat tud segíteni, de ha ez nem lenne opció, akkor is vannak olyan fortélyok, amik hasonló funkció mentén működnek. A redőnyökkel sötétítsünk, a függönyöket húzzuk be és minden, kevésbé használt plédet és takarót tegyünk a résekhez szigetelésképpen. A kedvenc fotelunkat fel is dobhatjuk egy-két fehér takaróval is pluszban, amik szintén a fizikai törvényeit kihasználva visszaverik a meleg levegőt, így kellemesebb lesz belehuppani a délutáni időtöltés során.

Házi praktikák, amelyekkel lehűthetjük a lakást a kánikulában is - 2. kép

3. A ventilátor okos használata

Sajnos van az a helyzet, amikor a fent említett trükkök is kevésnek bizonyulnak és szükséges valamilyen elektromos eszközt is bevetni annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen a benti hőmérséklet. Ebben az esetben, ajánlott egy nagy tálba jeget helyezni, majd ezt a ventilátor elé rakni úgy, hogy a levegő ne közvetlenül ránk jöjjön, de érezhető legyen a felénk áradó hideg. A légkeverők választásánál érdemes mobilis eszközt vásárolni, amit tudunk magunkkal is vinni, amikor szeretnénk helyet változtatni, így a hőérzetünk is a komfortosabb övezetben maradhat.

4. A pára megfelelő kezelése

A nyári hónapokban a forró kádfürdőzéseket javasolt elhagyni és helyette langyos vízben zuhanyozni, ugyanis a fürdőzés miatt keletkező pára is fel tudja forrósítani igen könnyedén a lakást, főleg, ha egy kisebb alapterületű otthonról beszélünk. A hosszú, órákig tartó sütéseket és főzéseket is célszerű őszre tartogatni, grillezzünk, süssünk inkább a mikrohullámú sütőben és fogyasszunk sok folyadékot!

5.Vegyünk néhány zöld növényt a lakásba!

A növények párologtatnak, így képesek kicsit lehűteni a lakásunkat is, de ezzel is érdemes csínyán bánni. A zöldek azonban emellett, még árnyékot is biztosítani tudnak és a látványuk miatt a kedvünk is jobb lehet, ha napokig a lakásunkban töltjük az időnket.

Házi praktikák, amelyekkel lehűthetjük a lakást a kánikulában is - 3. kép

6. A hideg víz használata

A hideg vizes felmosás, de még a vizes ruhák teregetése is sokat segíthet, ha központi helyen végezzük el a felsorolt házimunkákat. Ezek a praktikák, bár csak ideig-óráig működnek, mégis 1-2 fokkal kellemesebb hőérzetünk lehet általuk.

Házi praktikák, amelyekkel lehűthetjük a lakást a kánikulában is - 4. kép

 
nincs még hozzászólás