7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Gábor Zsazsa, a híres magyar színésznő élete

2017. január 15.
6.5431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Tavaly december közepén tragikus hirtelenséggel érkezett a hír, hogy Gábor Zsazsa, a magyar származású színésznő eltávozott az élők sorából. Mivel a híresség elképesztő sikertörténetet futott be, és egyike azon magyaroknak, akik Golden Globe díjuk mellett csillagot kaptak Hollywoodban, a hírességek sétányán, ezért most összegyűjtöttük egy cikkben mindazt, amit tudni kell hosszú és rendkívül tartalmas életéről.


Gábor Zsazsa még Gábor Sári néven Budapesten született 1917. február 6-án. Édesapja Gábor Farkas Vilmos, kereskedő és katona, édesanyja Gábor Jolie második gyermekeként. Édesapját korán elvesztette, így édesanyja újra megházasodott, Edmund de Szigethy-hez ment feleségül. Zsazsának két testvére, egy húga és egy nővére volt, Magda és Éva, akik szintén színésznők lettek, hovatovább mindketten szép karriert futottak be Amerikában, noha egyikük sem tudhatott maga mögött olyan sikeres életutat, mint Sári. A Gábor lányokra egyaránt jellemző volt, hogy nagyon csinos és szép teremtések voltak, így már Budapesten is komoly tiszteletet vívtak ki maguknak ezzel. Zsazsa svájci internátusban tanult, de közben itthon is aktív volt, 1936-ban például elnyerte a Miss Hungaria szépségkirálynői címét. Kiváló színésznői és hangi adottságaira korán felfigyeltek, így 1936-ban Richard Tauber, a híres tenor oldalán Az éneklő álom című operettben is énekelt.

Gábor Zsazsa, a híres magyar színésznő élete - 2. kép

Közben Burhan Belge felesége lett, akitől 1941-ben elvált, majd úgy határozott, hogy testvérei után ő is Amerikában próbál szerencsét. Hollywoodba ment, ahol 1952-től felfelé ívelt színésznői karrierje, így élete során több mint 50 filmben szerepelt, köztük igazi sikerprodukciókban. Az akkori sztárvilágban csakhamar komoly hírnévre tett szert, hiszen Zsazsa körül mindig volt valami botrány, és mivel imádta a férfiakat, ezért rengeteg afférja volt velük, milliomosokkal, hírességekkel kötött viharos házasságokat, amelyek gyors válással végződtek. Gábor Zsazsa életében kilencszer mondta ki a boldogító igent, és hétszer vált el. Legutolsó férje Fréderic von Anhalt volt, akivel 1986-ban kelt egybe, és soha nem vált el tőle, éppen ezért ez volt életének leghosszabb házassága.

Gábor Zsazsa volt az egyetlen testvérei közül, aki gyermeket szült, habár könyvében leírja, hogy ezt a gyermeket nem ő akarta, hanem Conrad Hilton megerőszakolta, és teherbe ejtette. Ebből a házasságból született meg Francesca Hilton 1947. március 10-én, aki anyjával viharos kapcsolatot ápolt, és 2015-ben, szívrohamban hunyt el. A színésznő életét azonban ezen felül is számtalan botrány színesítette! 1989-ben például letartóztatták, amiért azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy rendőrt, név szerint Paul Kramert, aki egy közlekedési kihágás miatt állította meg őt. A bíróság bűnösnek találta, és három napi börtönbüntetésre ítélte, valamint 13 ezer dollár megfizetésére.

Gábor Zsazsa, a híres magyar színésznő élete - 3. kép

Gábor Zsazsa életének utolsó éveit alaposan elkísérték az egészségügyi problémák. 2002-ben egy autóbalesetben annyira súlyosan megsérült, hogy kómába is esett, és csak egy évvel később hagyhatta el a kórházat, miután élete végéig ellátásra szorult. 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg egy nagy adag altatóval, azonban férje időben rátalált és kórházba szállították. A színésznő egy évvel később agyvérzést kapott, azonban ebből is felépült, noha ezt követően már egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt. A színésznő 2010-ben újra kórházba került, miután megmagyarázhatatlan okokból kiesett az ágyából, így agyrázkódást kapott és több csontja is eltört, amit csak műtéttel tudtak helyrehozni. Még ebben az évben csípőtörést és súlyos influenzát kapott, de szívproblémái miatt 2011-ben többször is visszakerült a kórházba, majd a lábát is amputálni kellett. Az utóbbi évek így, betegeskedve teltek el Zsazsa számára, de egészen 2016. december 18-ig kitartott, akkor azonban szívrohamban életét vesztette.
3 hozzászólás

Linda

7 éve, 10 hónapja és 17 napja

Nem semmi életútja volt. Azért nem mondanám hogy irigylem ezt az életet.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 10 hónapja és 18 napja

Igazi legenda, szinte mindent sikerült elérnie az életben. mosolygó smiley

válasz erre

leoni

7 éve, 10 hónapja és 18 napja

Nem semmi életútja volt.

válasz erre