13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Ez történt 2013-ban

2013. december 30.
2.2411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Mint minden egyes évet, így 2013-at sem tudtuk váratlan események nélkül lezárni, így rengeteg olyan történés borzolta a kedélyeket - hol negatív, hol pozitív értelemben -, amelyeknek köszönhetően örültünk, sírtunk, nevettünk, bosszankodtunk, aggódtunk, és így tovább. A nagyvilág eseményeiből szemezgetve most címszavakban összegyűjtöttük, hogy mi is történt 2013-ban.

/>
Ez történt 2013-ban - 2. kép

Az év elég eseménytelenül indult, de február végén óriási változások történtek a keresztény egyház életében, hiszen váratlanul, mindenféle előjel nélkül lemondott posztjáról XVI. Benedek, aminek köszönhetően nem sokkal később egy teljesen új szemléletű, bizonyos tekintetben lazább, maibb, más téren viszont mégis dogmatikusabb vezetője lett az egyháznak Jorge Mario Bergoglio képében, aki korábban Buenos Aires közkedvelt érseke volt. Ferenc pápa olyan karizmatikus vezető lett, hogy a Time magazin az év emberének is megválasztotta!

Áprilisban aztán egy komoly tragédia sújtotta a világot, a 117. Boston Maraton ugyanis terroristák célpontjává vált, így a nézők között két bomba is felrobbant, aminek 3 halottja és 260 sérültje volt. Azóta a világ és a rendfenntartó szervek minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a terrorelhárításra, mint korábban bármikor.

Ez történt 2013-ban - 3. kép

2013 júniusának, de talán az egész évnek is az egyik legfontosabb nemzetközi eseménye minden kétséget kizáróan Edward Snowdenhez kötődik, avagy ahhoz az amerikai informatikushoz, aki bizonyítékokkal tudta alátámasztani, hogy az Amerikai Titkosszolgálat, vagyis az NSA az egész világot megfigyelés alatt tartja. Snowdennek köszönhetően kiderült, hogy senki és semmi nincs biztonságban Amerika előtt, így csak azokhoz az adatokhoz nem férnek hozzá, amelyekhez nem akarnak. Snowden azóta hazátlanul bolyong a világban, nemzetközi elfogatóparancs van ellene, de saját bevallása szerint így is győzelmet aratott.

Az év júliusában óriási változás történt a brit uralkodói család életében, lévén megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegnő első közös gyermeke, György herceg, aki II. Erzsébet királynő dédunokája lett, és sorban a harmadik helyet foglalja el a trónra várakozók listáján. György Sándor Lajos világra jöttét kamerák és fényképezőgépek tucatjai örökítették meg, a királyi pár pedig hosszú hetekig a bulvármagazinok címlapján szerepelt az esemény hatására.

Ez történt 2013-ban - 4. kép

Habár 2013-ban Egyiptom életében is óriási változások történtek - soha nem látott tüntetések kezdődtek meg a regnáló rezsim ellen -, de szerencsétlenségekből, és katasztrófákból is kijutott az emberiségnek. Első körben a Lampedusai hajószerencsétlenségről érdemes megemlékeznünk, amelynek során 366 szomáliai menekült vesztette életét a hanyagság miatt előidézett katasztrófában. Novemberben aztán a természet sem kegyelmezett, így a Fülöp-szigetekre minden idők legnagyobb tájfunja csapott le, több ezer halottat és felbecsülhetetlen eszmei, illetve anyagi károkat hagyva maga után. A szuper-tájfun az adatok szerint 300 kilométeres széllökésekkel tombolt, és olyan óriási pusztítást végzett, hogy a helyreállítás akár évekig is eltarthat majd.

Az év egyik legváratlanabb történése azonban minden kétséget kizáróan Nelson Mandela halála volt, aki december 5-én hunyt el hosszú betegség után. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke 1993-ban az apartheid-rendszer felszámolása miatt Nobel-békedíjat kapott, és nagyon sokan a szabadság, valamint az egyenlőség jelképének tekintették.
5 hozzászólás

pilótakeksz

11 éve, 1 hónapja és 16 napja

Mennyi minden történt meglepett smiley voltak elég csúnya események is meg szomorú

válasz erre

Sonci

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

Nagyon elrohant az év és tényleg lehetetlen lenne felsorolni minden érdekességet!

válasz erre

monyó

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

Szegény Mandela.szomorú smiley És a temetésén is milyen cirkuszok voltak.szomorú smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

jó sok minden történt, ez csak töredéke...milyen gyorsan eltelt ez az év is

válasz erre

marco

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

Mozgalmas év volt minden tekintetben, szó se róla.

válasz erre